22.06.2014 11:00

Eньовден на Самоводската чаршия

Природни лекарства, съчетали слънчева вибрация и растителни същности, ще може да си направи всеки дошъл на Еньовден на Самоводската чаршия. Празникът, организиран по традиция от общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“, ще започне в 10:30ч. на 24 юни с минаване за здраве през венец, в който са вплетени 77 билки. Улицата на занаятите ще бъде огласена от изпълненията на талантливите деца от студио „Румина“ Ани Попкръстева, Дари Василева, Моника Узунова, Искра Къндева и Деница Пенева.
В 11:00ч. ще има дегустацията на „кувет маджун“. Панацеята на възрожденския българин е записана като рецепта от учителя Недко Стойков преди 150 години. „Кувет маджунъ“ е преоткрит от Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите, който ще раздава рецептата на желаещите. Билкарят ще демонстрира и нанотехнология за скоростно съчетаване на слънчева вибрация и растителни същности и всеки ще може да си направи свои природни лекове.
В Деня на слънцето най-ранобудните могат да разпознават и берат билки в местността Ксилифор и край Арбанаси. Тръгването е в 6:00ч. от Чайна-пекарна „Билкария” в Асенова махала. Освен плетенето на венци и цветя ще може да се научи езика на цветята: какво изразява формата, възрастта, цвета, уханието, каква е силата на въздействието на подареното цвете (послание), на извлеците от него (лечение). В 9:00ч. започва организираната от Съюза на билкарите научна конференция “Първичните структури в храните и мястото на билките в тях“.
На Самоводската чаршия през целия ден ще могат да се видят най-популярните родни билки. Те ще са представени в мобилна изложба с описание на лечебните им свойства и основните отвари от тях. Ще се раздават и специални късметчета с послания за билките. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.