20.06.2014 12:30

Кризисният щаб в Община Велико Търново изготви план за действие

Кметът Даниел Панов свика отново кризисния щаб в 10:00ч. за изясняване на текущото състояние в града и населените места, и вземане на решения за спешни спасителни, ремонтни и дейности по овладяване на възникналото бездствено положение през изминалата нощ.
Бяха докладвани всички засегнати участъци, нарушена инфраструктура, затлачени и затрупани с наноси мостове и райони. Все още няма достъп до село Габровци, заради прекъсването на пътя откъм град Килифарево, пороят е отнесъл една улица в село Плаково и три мостове-минушки в село Миндя, частично е разрушен моста в село Нацовци. В град Дебелец наводнението е поразило близо 2030 дка площ, разрушена е част от оградата на каменния мост, близо 300 къщи за засеганти. Няма пострадали и бедстващи хора към този момент. Организираната налична техника работи с пълен капацитет. Възстановено е електрозахранването в квартал „Асенов”, ул. ”Григорий Цамблак”, село Вонеща вода.
Към 14:00ч. днес кметът, с помощта на лично ангажирали частни фирми организира раздаването на подкрепящи храни и напитки на евакуираните и бедстващи хора в районите на Килифарево, Дебелец, ул. ”Крайбрежна”, ул. ”Григорий Цамблак”, Асенова махала, кв. „Чолаковци”.
Кметът Даниел Панов разпореди  организирането на поетапно почистване на всички затлачени и засегнати от дървета и наноси мостове още днес, със съдействието и на частни фирми, които предложиха на кмета помощта си и той им благодари лично. Започва почистването на мостовете в града на ул. „Димитър Найденов”, в кв. „Чолаковци”, "Дълга лъка", както и в населените места Дебелец, Килифарево, където ще се изкарва и наслагалата се тиня от къщите. Извършено е наблюдение на трафопостовете в Килифарево, Дебелец и Габровци.
По молба на кмета на общината чрез РИОСВ бе подаден сигнал към Басейнова дирекция за наблюдение на частните язовири, намиращи се в застрашените райони, както и контролираното им изпускане. Районна служба „Пожарна безопасност” и в момента работи по препратените от общината сигнали за засегнати къщи и сгради.
Със Заповед на кмета на общината са сформирани съвместни работни групи, комисии и  екипи, които ще направят огледи и оценки на всички засегнати райони и населени места.
Не е отменена Заповедта на кмета Даниел Панов за бедстващо положение в Община Велико Търново. Дежурствата относно моментното състояние на реките и водните басейни ще продължат до 25.06.2014 година включително. Следващото заседание на кризисният щаб е насрочено за 16:00ч. Сигнали подължават да се приемат на телефоните на Община Велико Търново 062 / 619 102 и 062 / 619 119.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.