02.07.2014 11:30

Изкуство – Природа Габровци 2014

Петнадесет чуждестранни и български автори, работещи в областта на лендарта, творят до 14 юли 2014 година в района на великотърновското село Габровци и махала Дупини. Артистите участват в третото издание на Международен симпозиум „Изкуство - Природа Габровци 2014“, организирано от Арт група Дупини.
В природата като контекст и с природата като материал две седмици работят Ko Seung-Hyun, Chung Hye – Ryung, Yong Duck Lee (Южна Корея), Daniel Manheim (Израел), Василий Татарский (Украйна), Pawel Chlebek (Полша), Hans-Joachim Uth (Германия) и Лидия Къркеланова (България). Заедно с тях творят художниците от търновската арт група Дупини, а асистенти на авторите са студенти от катедра „Скулптура” на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, от Националната художествена академия и доброволци.
За изработването на пластичните инсталации авторите използват основно материали от природата. Творбите остават експонирани на открито в естествената им среда. Те ще са новото начало на скулптурния парк на село Габровци, който започна да се оформя благодарение на предишните две издания на симпозиума през 2012 и 2013 година, но бе унищожен от наводнението през юни.
Специални гости на събитието тази година са John K. Grande, арт критик от Канада, и Erika Achermann, арт журналист в швейцарския вестник „Бернер Цайтунг”.
Създадените по време на симпозиума творби могат да се видят на 12 юли, събота, в Деня на отворените врати. В 14:00ч. ще започне презентационен тур из скулптурния парк в Габровци, по време на който авторите ще представят творбите си.  В 17:00ч. стартира детската работилница сред природата.
Симпозиумът може да бъде посетен и по време на работния период, в който може да се проследи процеса на изработване на произведенията и да се контактува с авторите в неформална обстановка.
Програма Международен симпозиум „Изкуство – Природа Габровци 2014”
30 юни 2014 г. – пристигане на авторите
1 юли 2014 г. / 11 юли 2014 г. – работен период
12 юли 2014 г. – Ден на отворените врати с изложба
14 юли 2014 г. – отпътуване на авторите
Програма за Деня на отворени врати
14:00ч. – официална част и презентационен тур из скулптурния парк с авторите
17:00ч. – детска работилница сред природата
19:00ч. – концерт 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.