08.07.2014 12:00

Различното кино на НАТФИЗ на сцената на „Арт лято“

Различните видове кино, които се създават в Академията за театрално и филмово изкуство от студенти и преподаватели в киноспециалностите, ще бъдат представени на сцената на „Арт лято 2014“ край паметник „Асеневци“. Прожекците ще са от 20:30ч. на 27 юни и 6 юли, като ще има речи и дискусии с авторите.
Ще могат да се видят както екранизации на литературни творби, адаптирани в кратки игрални форми, какъвто филм е „Услугата” с режисьор Борис Николов, така и документални наблюдения, портрети и екскизи. Особено атрактивни са анимационните филми. Сред тях е „Zu-zu” на Мирослав Марков, направен с художествен ръководител Стоян Дуков, „Жълто” на Иван Русев и „Неделя вечер” на Калина Вутова, спечелили по няколко награди на престижни международни фестивали.
Престижни са наградите и за много от филмите от игралното и документално студентско кино от НАТФИЗ - филмите - адаптации „Живот със София” на Светла Цоцоркова, прочутата „Семейна терапия” на Петър Вълчанов и Кристина Грозева.
Любопитната импресия „Клаустрофобия”, всъщност е не чак толкова подтискаща като заглавието си – с усещане за парадокса на битието и с несравнимо нисък бюджет. Независимо от скромните производствени разходи, филмите на студентите се снимат при обезпеченост с техника от последно поколение.
Някои от филмите, дипломни проекти на специалността монтаж, са направо заснети на чужди езици, като „Рецепта за успех” с участието на белгийски шоколатиер и български режисьор и монтажист от НАТФИЗ Георги Здравков – филм, резултат от междудържавните проекти при обучението в НАТФИЗ – 4 корнърс.
Друг подобен проект „Tri - Docs” с участие на училища за кино от три различни страни е документалната лента „Зев” - филм с деца, но не непременно за децата.
Проект „Ат лято 2014“ се финансира по програма “Изкуство и култура“ на Община Велико Търново и е в подкрепа на кандидатурата за Европейска столица на културата 2019.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.