26.07.2014 20:40

Ганчо Карабаджаков откри дискусия за важните архитектурни проекти за бъдещето на Велико Търново

Заместник-кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков откри днес в салона на читалище „Надежда“ дискусия за бъдещето на три големи и важни за бъдещето на Старата столица архитектурни и градоустройствени проекта.
Инициираният от кмета на Община Велико Търново дебат събра утвърдените архитекти от Старата столица с участващите  в 34 Европейска асамблея на студентите по архитектура EASA. Те обсъдиха идейните проекти и визиите си за „Крайбрежна“, „Боруна“ и „Терен на старо военно училище“.
Студентите по архитектура показаха познаване на историята и значението на трите проекта за бъдещето на Велико Търново. Те споделиха, че реализирането на „Крайбрежна“ би решило множество градоустройствени и транспортно-комуникационни проблеми. Според тях прекрасната и очарователна река Янтра трябва да се превърне от разделителна линия в средище за отдих, спорт и рекреация. Велоалеите, спортните и детски кътове биха допринесли за още по-приятелската атмосфера в града.
Боруна би могъл да се правърне в естествен преход от активната градска среда към зона за творчество, отдих и крайградската зона за почивка на Света гора. Уникалната красота на „сухоземният кораб“ би могла да се използва още по-успешно като зона за творчество, за експониране на създадените творби в паркова среда и да предлага прекрасно място за почивка за семейства и деца.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.