29.07.2014 09:00

„Сцена на вековете“ започва с два спектакъла на „Мадам Бътерфлай“

С два спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” започва седмото издание на летен оперен фестивал „Сцена на вековете“. Те ще са на открито, сред останките на двореца на българските царе на крепост Царевец във Велико Търново на 2 и 3 август 2014 г. от 21:00 часа.
Знаменитата творба на Джакомо Пучини е една прочувствена любовна история за семейството, богатството и честта, показани по удивително красив начин. Американският военноморски офицер Пинкертон се жени за младата японска гейша Чо Чо Сан, но за разлика от нея, която вижда в това сериозен житейски ангажимент, Пинкертон не търси повече от обикновено мимолетно удоволствие. Трагично повествование за преданост и предателство, традиция и саможертва е наситено с изключителната музика на Пучини.
В спектакъла на Софийската опера и балет умело са използвани мултимедийни решения с кинематографични елементи, търсещи специфичната японска атмосфера. Публиката ще види изпълненията на Оана Андра, Силвана Пръвчева, Иван Момиров, Владимир Петров, Пламен Папазиков, Николай Павлов, Петър Бучков, Антон Радев, Людмил Георгиев. В ролята на Чо Чо Сан първата вечер ще е Цветана Бандаловска, а втората вечер - Йоана Железчева.
Сценографията на „Мадам Бътерфлай“ е на Любомир Йорданов, автор на костюмите е Мария Трендафилова, диригент – Григор Паликаров, а режисьор – Пламен Карталов.
Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ се организира от  Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ в партньорството със Софийската опера и балет. В афиша му на 5 август е класическият балет „Жизел“ на Адолф Адам, а на следващата вечер, на 6 август - „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис.
По две едноактни опери в една вечер ще могат да се видят на Царевец на 9 и 10 август. Това са „Селска чест” от Пиетро Маскани и изпълняваната с нея от Софийската опера и балет „Джани Скики“ на Пучини.  
Билети за спектаклите могат да се закупят в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев” № 5 в старата столица и в системата на eventim.bg

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.