07.08.2014 11:00

„Селска чест“ и изпълняваната с нея опера „Джани Скики“ на Царевец на 9 и 10 август

По две едноактни опери в една вечер са в афиша на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ на 9 и 10 август 2014 година. Това са „Селска чест” от Пиетро Маскани и изпълняваната с нея от Софийската опера и балет „Джани Скики“ на Пучини.
„Селска чест” е първата опера на Маскани, която той написва едва 21 годишен за участие в конкурс за млади композитори през 1888 година. Произведението е основополагащо за навлизането на италианския веризъм в музиката и само до смъртта на композитора  (1945 г.) е изпълнявана над 14 000 пъти само в Италия.
Операта е изпълнена със силни страсти. Тя трае малко повече от час, но историята се разгръща без прибързване или заплитане. Маскани успява да вмести – за да постигне колорит и атмосфера – четири хора и знаменитото интермецо. Либретото, основано на новела, е изключително стегнато, каквато е и музиката на Маскани. Първата вечер ролите на Сантуца и Туриду ще бъдат изпълнени от Радостина Николаева, Костадин Андреев, а втората от Гергана Русекова и Мартин Илиев. В спектаклите участват Румяна Петрова, Веселин Михайлов, Благовеста Мекки-Цветкова, а диригент е Велизар Генчев.
„Джани Скики” е единствената комична опера на Джакомо Пучини. Либретото е на Джовакино Форцано, а в основата на сюжета са редове от XXX песен от „Ад” на Данте, посветени на измамника Джани Скики. Операта прелива от остроумие и фарс, в което зрителят откровено и без предубеждение ще види и ще се посмее на себе си.
В двете вечери публиката ще се наслади на изпълненията на Бисер Георгиев, Силвия Тенева, Румяна Петрова, Даниел Острецов, Николай Павлов, Силвана Пръвчева, Антония Иванова, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Антон Радев, Благовеста Мекки-Цветкова, Илия Илиев, Александър Георгиев, Кирил Стоянов, Мирослав Андреев.
Спектаклите на крепостта Царевец във Велико Търново са с начален час от 21:00ч. Билети могат да се закупят в Туристически информацонен център на улица „Христо Ботев“ № 5, в системата на eventim.bg и в изнесени каси пред Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.
  

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.