03.07.2012 11:09

Терен с площ 7дка в Дебелец ще бъде благоустороен по мащабен туристически проект

Югозападна зона на Дебелец да стане паркова зона, част от общ екотуристически маршрут, предвижда проект на кметството. За целта ще бъде почистен 7 дка терен, бивша вододайна зона на населеното място.

„В района се намира помпена станция с резервоар от 150 куб. м обем, захранвал целия град преди свързването ни с деривация „Йовковци”. Нашата идея е да запазим този местен водоизточник във времето, още повече, че той е в непосредствена близост до Стария мост, историческа реликва за града”, обясни кметът Димитър Димитров.

По думите му отчасти районът е реставриран миналата година със средства от Общината за облагородяване на крайградски зони. Тази година дейностите ще продължат отново по спечелен проект към общинската програма „Местни инициативи”. Отпусната сума от администрацията е в размер на 6 500 лева. Със средствата ще бъде извършен ремонт на спортния комплекс. В момента върви реновирането на пистата, предвидена е поправка на местата за сядане, съблекалните и т. н.

„Заложили сме още изграждане на игрище за футбол на малки врати с размери 20 на 40 метра, съоръжения за деца – люлка, пързалка, дървено влакче, къщичка на Баба Яга и др. Целта ни е да превърнем района в универсален кът за отдих за малки и големи,” допълни Димитров. Той информира, че изпълнението на тези дейности са част от мащабния идеен проект „По Римския път”, който кметство е разработило съвместно със сдружението „Гражданска инициатива”.

Планът предвижда маршрута да тръгва от централната част на Дебелец, която включва църквите, сградата на старото кметство, Старият мост. „След това пътят ще минава покрай язовир Тъмни лък, към Ловната хижа и оттам в посока Дряново по стария римски път”, обясни Димитър Димитров. Екопътеката ще минава през местността „Градище”, ще се изкачва до Стражевата кула, до местността „Бойча” с лековития минерален извор. Маршрутът ще дава възможност за връщане по пряк път към Дебелец или до къмпинг „Бряста”. По думите на градоначалника каптажа на този извор е доста занемарен и ще са необходими около 5 000 лева за неговото възстановяване.

Останалите дейности по екомаршрута обаче могат да се реализират с доброволен труд, като изпълнението им ще отнеме около две години, прогнозира кметът.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.