01.10.2014 16:30

Заместник-кметовете на общината посрещнаха посланичката на Норвегия

Заместник-кметовете на общината г-жа Снежана Данева-Иванова и г-н Ганчо Карабаджаков посрещнаха Нейно Превъзходителство Гюру Катарина Викьор - посланик на кралство Норвегия в Община Велико Търново.
Нейно Превъзходителство представи възможностите, които Европейският икономически механизъм предоставя на страни- членки на Европейският съюз. Тя отбеляза, че финансирането на проекти с норвежки средства е насочено предимно към новите страни-членки на ЕС.
Посланичката говори за програмите, които предоставят възможност за финансиране на проекти в областта на превенцията и грижите за деца и младежи в риск, интеграционни политики, както и проекти в областта на опазване културно-историческото наследство. Заместник-кмета на общината госпожа Данева припомни успешният проект за санирането на детски градини във Велико Търново именно със средства на Норвегия и програмата за Европейско икономическо пространство. Госпожа Данева подчерта позитивният ефект, който реализацията на проекта има в продължение на няколко години за санираните по този проект сгради на детските градини.
Заместник-кмета г-н Ганчо Карабаджаков представи богатото и уникално културно-историческо наследство на Велико Търново и желанието то да бъде съхранено и експонирано по най-добрият начин.
Господин Карабаджаков придружи нейно Превъзходителство до разкопките на средновековен манастир, които извършва проф. Хитко Вачев в подножието на Балдуиновата кула. Посланичката бе първият зрител на най-новите находки в църквата на средновековният манастирски комплекс. Тя сподели, че има много дългогодишен и последоветелен интерес към археологията.
Господин Карабаджаков показа на посланичката и Шишмановата баня - обект, с който Велико Търново кандидатства за финансиране пред Министерство на културата за финансиране именно чрез средствата, отпускани от Норвегия по Европейско икономическо пространство.
Нейно Превъзходителство е посланик на Норвегия в България от септември 2012 година.
Тя е магистър по антропология от университета на Ню Мексико (САЩ) и е изучавала политически науки, антропология и социология в Университета в Осло.
Посланик Викьор има богат опит от различни назначения в министерството на външните работи на Кралство Норвегия - вицеконсул в генералното консулство в Хюстън, Тексас (198-1984), първи секретар в Посолството на Норвегия във Вашингтон (1984-1987), генерален консул в Маями, Флорида (1999-2003), посланик в Словения (2008-2011). От 2003 до 2008 година г-жа Викьор е посланик на Норвегия по правата на жените и равенството на половете.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.