02.10.2014 12:30

Автомобил Мобилна Галерия 0.1 започва да функционира на територията на Велико Търново от октомври

Идеята за автомобилът-галерия e на художничката от Германия Джесика Трефлер. От март 2010 година в Мобилната Галерия frischkunstFahrwerke“ (буквален превод frishkunst - „Свежо изкуство” и fahrwerke - „шаси” игра на думи с „пътуващи произведения”) се осъществяват различни изложби и инсталации на територията на град Аугсбург, Германия.
От Август 2014 година се обособява втори автомобил-близнак Мобилна галерия 0.2.
Заради обявения национален траур на 3 октомври 2014 г. се отлага публичното представяне на двата автомобила по Проект Мобилна галерия на Мобилната Галерия frischkunst „Fahrwerke“ (Аугсбург, Германия) и на платформата за съвременно изкуство в градска среда „Urban Shortcut“ (Велико Търново ), което трябваше да се състои утре, 3 октомври. Автомобил Мобилна Галерия 0.1 ще бъде представен на 25 октомври от 18,00 ч., когато ще е виртуално паралелно откриване на изложбата „EUProfiteur oder WeltenFlaneur? - The World is our Oyster в град Аугсбург, Германия и град Велико Търново, България. 
Къде и Как във Велико Търново?
Автомобил Мобилна Галерия 0.1 започва да функционира официално от 25 октомври и на територията на град Велико Търново.
Своя живот галерията ще стартира с откриването на изложба по проекта на художничките Джесика Трефлер и Леони Пилхер EUProfiteur oder WeltenFlaneur? - The World is our Oyster”.
Изложбата на 3 октомври ще бъде представена едновременно в автомобил Мобилна Галерия 0.1 и автомобил Мобилна Глерия 0.2, които ще могат да се видят на паркинга пред музей „Възраждане и Учредително събрание“. Събитието е с начален час от 18:00ч.
След завръщането си в Германия вторият автомобил Мобилна Галерия 0.2 ще продължи  дейността си в град Аугсбург, Германия.
На 25.10.2014 г. от 18:00ч. пред Клуб ТАМ  в град Велико Търново ще се осъществи виртуално паралелно откриване на изложба в град Аугсбург, Германия и град Велико Търново, България.
Експозицията по същия проект EUProfiteur oder WeltenFlaneur? - The World is our Oyster ще бъде представена едновременно в автомобилите-галерии, паркирани на ключови места в двата града Аугсбург, Германия и Велико Търново, България.
Ще бъде осъществена виртуална връзка между събитията точно в 18:00ч., българско време.
Така „гостите” на изложбата в двете държави ще имат възможност да проследят в реално време изявата на експозицията, да обменят виртуално впечатления и мнения от две различни точки на Европа.
Проектът се осъществява в партньорство с платформата за съвременно изкуство в градска среда Urban Shortcut“ /www.urbanshortcut.eu/
Мобилната Галерия 0.1  ще продължи да показва изложби по улиците на град Велико Търново, региона и страната, според актуалните проекти на творците от Urban Shortcut, тъй като концепциите на „Urban Shortcut“ и „frischkunst Fahrwerke“ имат обща цел.
Мобилната Галерия frischkunst Fahrwerke предлага иновативно изложбено пространство, което успява да доведе изкуството до зрителя при това на различни места от обществената среда. Галерия в тази форма опонира на хора, които по принцип нямат желание, време и навик да посещават утвърдени музейни/изложбени пространства. За Мобилната Галерия не се изисква вход. Тя предлага както на творци така и на спонсори една неконвенционална форма за достигане на широката публика.
"Urban Shortcut" (Градска пряка връзка) е проект, фокусиран върху изграждането, администрирането и публичната презентация на международна интернет платформа за концептуални форми на изкуство. Проектът функционира като уебсайт с екип от експерти в различни сфери на изкуството и културата - изкуствоведи, куратори, концептуални артисти и преподаватели от различни учебни заведения по изкуствата. Платформата обединява авторски проекти, изкуствоведски, философски и културологични анализи и документирани дискусии по предложени от авторите творчески проблеми. На базата на тази информация се изгражда масив от данни под формата на галерия (визуална информация) и теоретични текстове, свързани с концептуалните форми на съвременно изкуство.

Екип "Urban Shortcut":
Атанас Тотляков /България/
Ивайло Василев /България/
Йоанна Тиеле /Полша/
Марина Теофилова /България/
Анастасия Тонкова-Шрьотле /България/
Партньори в проекта:
Арт-сдружение brain4art Аугсбург, Германия
Ателие за изкуство и терапия Frischkunst, гр.Аугсбург, Германия
Иновативна, интернационална, мултимедиална театрална група BLUESPOTS PRODUCTIONS, град Аугсбург, Германия
Клуб ТАМ, гр.Велико Търново, България

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.