10.10.2014 10:00

Остеопорозата засяга и силния пол

Ежегодно отбелязваният Световен ден за борба с остеопорозата - 20 октомври под егидата на Международната фондация по остеопороза, през 2014 година е фокусиран върху здравето на костите при мъжете. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 годишна възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24% в рамките на година след фрактурата. Към 2050 година се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310% при мъжете и 240% при жените.
Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.
По традиция през месец октомври в страната се провежда масова информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на заболяването. В рамките на тази кампания със съдействието на Община Велико Търново в Клуба на пенсионера и инвалида на 15 октомври, сряда, от 10:00ч. до 16:00ч., ще се проведе информационно събитие „Да запазим костите си здрави!“, на което посетителите ще могат да чуят беседи за профилактиката при мъжете и жените, да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност. По време на събитието ще се проведат и измервания на костна плътност на цена 10,00 лв., като мъжете и техните придружителки ще ползват специални отстъпки.
Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни и призива на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.