15.10.2014 11:00

18 октомври – европейски ден за борба с трафика на хора

В края на месец септември 2014 година Местната комисия за борба с трафика на хора /МКБТХ/ и Местна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни стартира превантивно-информационна кампания „Без трафик на хора – мисия възможна” във връзка с 18 октомври - Европейски ден за борба с трафика на хора. Кампанията е в отговор на факта, че все още малко хора знаят какво всъщност представлява трафикът на хора и какви са измеренията му в наши дни. Тя цели да повиши обществената информираност по проблемите, свързани с трафика на хора, начини за преодоляване и мерки за ограничаването му.
В тази връзка на 17 октомври – петък, от 16:30 часа пред Община Велико Търново, МКБТХ и ученици-доброволци към Комисията ще подредят информационен кът и ще разясняват рисковете и опасностите, свързани с трафика на хора, как да се предпазим и къде да потърсим помощ при нужда. За целта ще има обособени няколко информационни табла, ще се раздават и превантивни материали.
На 20 октомври – понеделник, от 14:30 часа, в Голяма зала на Община Велико Търново, ще се състои прожекцията на филма „Карго – изгубена невинност”. Филмът разказва истории на момичета, станали жертви на трафик на хора. Разказва още как фалшивата любов и мечтите за по-добър живот са се превърнали в примамка за героините, които са били въвлечени в свят на унижение и болка, за да разберат накрая, че цената - човек да бъде силен, трябва да бъде плащана винаги, защото тя означава свобода!
Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие.
Един от най-добрите начини да предпазите себе си от рискови ситуации е да се информирате! 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.