03.11.2014 16:50

Награда за специализирана институция за социални услуги дом за възрастни хора с умствена изостаналост „Св. Йоан Търновски"

От 29.10.2014 г. до 31.10.2014 г. за осма поредна година в град Шумен се организира национален конкурс за творчески изяви на хора с ментални увреждания. След отправена от сдружението покана към специализираната институция и защитено жилище – с. Пчелище през 2011 г., за пръв път участвахме в конкурса. От тогава до днес вече четвърта година участваме, като всяка година се представяме с различна програма. Участието ни там се превърна в традиция за представяне на иновативни идеи и подходи при работа с лицата с умствена изостаналост, а също и в печеленето на награди.
Сдружение „Сияйна зора” – гр. Шумен е неправителствена организация, която се занимава с различни дейности и инициативи, свързани с помощ и подкрепа на хора с ментални увреждания. Една от техните инициативи е организирането на конкурс под мотото „Неоткрити, красиви Надежди” – уникален по рода си за лица с ментални увреждания. Целта е възможност за пълноценна творческа изява като чрез силата на изкуството да се помогне за приобщаването им към нашето общество. Конкурсът е национален и е уникален по рода си, като за пръв път се е провел през 2007 година в навечерието на 3 декември – Международния ден на хората с увреждания.
Програмата тази година беше под наслов „Танцът като среща на души в движение”.
 Подготовката ни за конкурса тази година премина с голяма мотивация, желание и творческа работа от страна на екипа и потребителите. Изпълнителите, включени в програмата, репетираха неуморно месеци наред с часове и пълно себеотдаване.
В подкрепа на участниците от дома при представянето на програмата взеха участие Люба Цанова – „Психолог”, Снежинка Овчарова – „Трудотерапевт” и Антоанета Колева – „Трудотерапевт”.   
След емоционалното изпълнение и бурните аплодисменти от залата за нашите изпълнители и артисти, заслужено спечелихме четири от наградите на сдружението:
  1. 3 място в конкурсната програма и парична награда;
  2. Специална награда на сдружение „Сияйна зора” – „Оригинален подход при съставяне на художествена програма”;
  3. Грамота за 3 място за „Най-добра цялостна програма”;
  4. Грамота за „Впечатляваща визия и сценично присъствие” – в категория „Група”.
Работата с лицата с увреждания е всеобхватна и дава възможност за много инициативи, развитие на талантите и шанс за пълноценното им социално включване. Участието в такъв конкурс показа още един път, че иновативните и нестандартни подходи и методи при работа с тези лица дава възможност за акцент върху таланта и фокус върху уменията им, а не към недостатъците им.
Представянето на толкова много социални услуги от страната показва, че позитивният подход спрямо възможностите на лицата с увреждания води до елиминиране на дискриминационните практики по отношение на хората в неравностойно социално положение.
Тази творческа изява и представяне от страна на екипа и на лицата с ментални увреждания от Дома и Защитено жилище в село Пчелище мотивира всички творци за инициативни подходи в социалната работа и бъдещи участия в национални конкурси и прояви за млади, неоткрити таланти.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.