18.11.2014 15:00

Да бъдеш Аида - Владислава Гарвалова в ролята на етиопската принцеса във Велико Търново и Русе

Спектакълът на операта „Аида” от Джузепе Верди на Държавна опера-Русе ще бъде представен на 19 ноември от 19:00ч. на сцената на Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново, а на 20 ноември – на сцената на Операта в Русе.
Солистката на Русенската опера Владислава Гарвалова ще изпълни ролята на Аида. Ще й партнират Стоян Даскалов в ролята на Радамес, Андреана Николова – в ролята на властната Амнерис, Венцеслав Анастасов – Амонасро, Калоян Христов – Рамфис, Стоян Стоянджов - в ролята на Фараона. Участват още Теодора Чукурска, Александър Баранов, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Русе. Диригент Роберто Рега от Италия.
Владислава Гарвалова е певица с красив глас, впечатляваща вокална техника и артистично присъствие, с богат репертоар, който включва роли от произведения на композитори от различни стилове и епохи. Еднакво добре се чувства в ролите от оперите на Моцарт, Белини, Верди, Офенбах, Пучини...Гласът на Владислава плени русенци и при първия артистичен експеримент „Опера над Русе” на фестивала за съвременна култура „Аз, градът”, когато певицата не се поколеба да пее, носейки се на балон над центъра на Русе.
Аида е една от любимите й роли, към която винаги подхожда с много голяма отговорност и любов. 
„За първи път се докоснах до Аида още по време на специализацията си в Рим. Тогава заедно с Мирела Паруто започнахме да градим сложната, многопластовата партия. Маестрата - познавач на италианската традиция в детайли, ми каза така:”Аида е една от най-трудните партии, пее се с два гласа - драматичен през първите две действия и много лиричен и мек в трето и четвърто”. Тя много ми помогна да овладея музикалната линия, която се изисква и ми даде добри съвети за пианисимите и за образа като цяло”.
Певицата си спомня с вълнение за своя първи спектакъл на операта „Аида”:
„Дебютирах през 2009 г. под диригентството на Маестро Методи Матакиев. Мир на душата му. Прекрасен музикант и човек. Няма да забравя как преди спектакъла влезе в гримьорната ми, облечен в бял фрак, усмихнат и достолепен. Виждайки напрежението, изписано на лицето ми каза: „Няма страшно, ако спреш да пееш, аз ще пея вместо теб.” Излязох и всеки път, когато го погледнех, той си мърдаше устните с мен, защото знаеше текста на Аида наизуст. Беше ми истинска опора”.
Дълго време след своя дебют, Владислава Гарвалова няма следващ спектакъл. Време, в което ролята узрява и чака своето триумфално завръщане тази година през месец юни под палката на още едно голямо име – диригентът Георги Димитров.
„Имах щастието да срещна големия диригент Маестро Георги Димитров тази година и той ми даде един по-различен поглед, по-задълбочен, накара ме да обърна внимание на много други нюанси, които не бях уловила. Много съм му благодарна затова.”
В този спектакъл нейният любим Радамес е Калуди Калудов. Владислава винаги ще носи в сърцето си скъпия спомен от партньорството си с големия изпълнител.
Нейната Аида е преди всичко чувствена и любяща жена....
„Аида е робиня в двореца на фараоните, но в същото време е и етиопска принцеса - силна и горда жена. Това, върху което аз се опитвам да наблегна в образа на своята героиня и това, което чувствам е, че тя носи любяща и чувствителна душа. Само една такава душа е способна на тази толкова необикновена и силна любов. Давам си сметка за силата на чувствата ѝ и затова не се учудвам на решимостта ѝ да последва Радамес в гробницата и да сподели съдбата му.
С Маестро Рега се срещам за втори път. Той е много млад, но търсещ перфекционизма професионалист. Надявам се да поднесем на публиката и в Търново, и в Русе две незабравими музикални вечери, наситени с много любов, красота и драматизъм.”
Срещите с изкуството на Владислава ще продължат в Русенската опера с още една обещаваща романтична вечер, в която тя, заедно с великолепния тенор Петър Костов,  ще изпълнят любими любовни дуети от оперите „Норма” на Белини, „Дон Карлос” и „Отело” на Верди, „Адриана Лекуврьор” на Чилеа, „Хофманови разкази” на Офенбах. Ще им акомпанира на пиано Наталия Радославова. Камерният концерт “Vicino a te” ще се състои в Опера-фоайе на 26 ноември от 19.00 часа.
Визитка
Владислава Гарвалова завършва  ДМА”Панчо Владигеров”- София през 2003 година при доц. Ирена Бръмбарова със специалност класическо пеене.Участва в майсторските класове на проф.Мария Слатинару-Нистор/2002/ и  Гена Димитрова/2004/. През 2005г.  печели стипендия  за специализация  в Академия „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто, която я  кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008г. Носител е на втора награда от Международния Конкурс "Франц Шуберт" 2009 и на Националния конкурс "Светослав Обретенов" 2002 - награда на публиката.
      Владислава Гарвалова дебютира на родна сцена/Русе/ в „Дон Жуан" на Моцарт с ролята на Дона Елвира /април 2006/, след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера. Същата година изпълнява и ролята на Графинята  в „Сватабта на Фигаро” /септември 2006/. Следват Мими от „Бохеми”на Пучини, Микаела от „Кармен” на Бизе, Реквием на Форе, Елизабет от „Дон Карлос” на Верди - с тази роля Владислава Гарвалова дебютира и на международна сцена в гр.Брашов /Румъния/, Татяна от "Евгени Онегин" на Чайковски, Аида от"Аида" на Верди, Леонора от "Трубадур", Реквием на Верди и Моцарт, Амелия от „Бал с маски” на Верди, Дездемона от „Отело” на Верди и др.
  В репертоара на певицата влизат още ролите на Неда от „Палячи” на Леонкавало, Манон Леско и Тоска на Пучини, Антония от „Хофманови разкази” на Офенбах, Норма от едноименната опера на Белини, има богат кантатно-ораториален репертоар.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.