09.07.2012 14:39

Подобряват енергийната ефективност в две търновски училища със средства от фонд „Козлодуй”

Община Велико Търново има готовност да представи до 31 август т.г. проектни предложения за подобряване на енергийната ефективност в основните училища „Петко Р. Славейков” и „Св. Патриарх Евтимий”. Това съобщи директорът на дирекция „Общинско развитие” Мариела Цонева на заседание на общинските съветници от Комисията по образование.

За финансиране на енергийните мерки се кандидатства по открита процедура на „Международен фонд „Козлодуй”. Общо 750 хил. лв. са необходими за извършване на топлоизолацията в двете учебни сгради.

В ОУ „Св. Патриарх Евтимий” се предвижда въвеждане на автоматика в котелното помещение и саниране на стени и покриви. В ОУ „Петко Р. Славейков” проектът включва автоматика в котелното, реконструкция на отоплителната инсталация, подмяна на дограма и саниране на стени и покрив. След ремонтните дейности учебните заведения ще получат сертификат за енергийна ефективност – клас А или В, каквито са изискванията на Закона за енергийна ефективност и на „Международен фонд „Козлодуй”.

По думите на Мариела Цонева, ако Великотърновският общински съвет гласува предложението на администрацията, договорът може да стартира през първото тримесечие на 2013 г. Намаляване на разходите с до 30% е очакваният резултат от изпълнението на енергийните мерки.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.