12.01.2015 08:30

Регионален исторически музей Велико Търново стартира проект „Българи във „Форд“

Нов научно-изследователски проект стартира Регионален исторически музей Велико Търново. Целта на изследването е да бъдат издирени българи, емигранти в САЩ, които са работили в автомобилните заводи „Форд“.
Житейските истории и съдбите на българите зад океана, работили в автомобилния гигант, ще се проследяват чрез спомени, документи и сведения от техните наследници роднини и близки. Информацията ще се събира и систематизира в музея. Паралелно с това българската „следа“ ще се търси и в архивите на Ford Motor Company.
Проектът „Българи във „Форд“ е първия опит да се изследва темата за емигрантите в САЩ и да се проучи с какво са се занимавали българите в страната на неограничените възможности.
„Предвидили сме изследователският проект да е с продължителност поне три години. Имаме данни, че в създаденият през 1903 година от Хенри Форд завод за автомобили са работили българи още в първите десетилетия на ХХ век. Предполагаме, че по време на Голямата депресия, когато много българи са емигрирали в САЩ, наши сънародници също са вадили хляба си в тази промишленост. Любопитно е да се проследи и връзката с „Форд“ на емигрантски вълни от последните 20 години“, описва идеята на проекта директорът на РИМ Велико Търново д-р Иван Църов.
За реализирането на проекта музейните специалисти разчитат на наследници и близки на български емигранти работили за „Форд“, които ще предоставят документи и снимки. Най-интересните истории ще бъдат публикувани на сайта и Фейсбук страницата на Регионален исторически музей Велико Търново. Информация може да бъде подадена чрез електронната поща на музея rimvt@abv.bg и на Емил Вражаков, уредник в отдел „Нова история“ на тел. 0889052269.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.