13.03.2015 11:00

Седмица на балканското кино

15, 16, 17, 20 и 21 март
Голяма зала на Община Велико Търново
От 18:00 и 20:00 ч.
гостува
ФЕСТИВАЛЪТ ЗА ФИЛМИ ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА
SEE a Paris - ПАРИЖ
15 март
СЕПТЕМВРИ  /  “SЕРTЕMBER”/ – ТУРЦИЯ      
ЦИГАНСКИЯТ ШАНХАЙ   / „SHANGHAI GYPSY”/ – СЛОВЕНИЯ
16 март
НАБЛЮДАТЕЛНАТА КУЛА /„THE WATCHTOWER”/ – ТУРЦИЯ 
МАМКА МУ И ПРЕХОД / „THIS DAMN TRANSITION” / – РУМЪНИЯ 
17 март
ТИЛВА РОШ  /„TILVA ROS”/ – СЪРБИЯ
НАКАРАН ДА ЗАМЛЪКНЕ – /Пълнометражен документален/  –  БЪЛГАРИЯ
20 март
ЗНАЯ ПО-ДОБРО ЗАГЛАВИЕ   /„I KNEW A BETTER TITLE”/ – АЛБАНИЯ
НАГРАДА ЗА ПРОВАЛА / „BREAKDOWN REWARD”/ – ГЪРЦИЯ
21 март
ГРАДЪТ НА ДЕЦАТА /„THE CITY OF CHILDREN”/ – ГЪРЦИЯ 
КАНИБАЛЪТ ВЕГЕТАРИАНЕЦ / „THE VEGETARIAN CANIBAL”/ – ХЪРВАТИЯ
Билети се продават преди прожекциите
на цени:
билет за една прожекция – 4 лв.
билети за две различни прожекции – 7 лв.
билети за три различни прожекции – 9 лв.
СЕПТЕМВРИ  /  “SЕРTЕMBER”/ – ТУРЦИЯ      
Ашли – жената на младия Юсуф е настанена в голяма Истанбулска болница с негативна прогноза. Как двамата млади ще се преборят с проблемите пред тях.
ЦИГАНСКИЯТ ШАНХАЙ   / „SHANGHAI GYPSY”/ – СЛОВЕНИЯ
(*Награда за сценарий на “Montreal World Film Festival”)
„Циганският Шанхай”  е любовна история, създадена по романа на Фери Лайншек. Основните действащи лица са членове на циганската фамилия Мирга. Лютвия Белмондо Мирга разказва една история за четири поколения. Белмондо – главнят герой на филма – е цигански цар, който решава да създаде свое собствено циганско село. Той го кръщава Шанхай. Белмондо върти успешна търговия с контрабандни стоки и неговата власт и влияние растат. Дори успява да спечели местната полиция и местните властници на своя страна, които му помагат да стане недосегаем за закона. Но с разпадането на Югославия, контрабандата на стоки се заменя с контрабанда на оръжие. Макар и доходен, бизнесът заплашва да застраши  живота му. Белмондо се озовава на кръстопът. Дали да защити собственото си семейство или да жертва личното си щастие заради печалбите ?... „Циганският Шанхай”  е една история за копнеж по щастието; това е разказ за любов и семейни връзки, в който сълзите са преплетени със смях.
И всичко това се случва във времето когато Югославия се свива като „шагренова кожа”.
Филмът е заснет на автентичен ромски език.
НАБЛЮДАТЕЛНАТА КУЛА /„THE WATCHTOWER”/ – ТУРЦИЯ 
Преследван от трагичен инцидент, Нихат се изолира от света като надзирател в отдалечена  в планината кула за наблюдение на пожари. Зехер, която е кондукторка по далечна провинциална линия, живее в импровизирана стая в селската автогара. Тя също е приела работата на автобуса, за да избяга от собствената си травматично минало. Оказвайки се на кръстопът, съдбите им се сблъскват. Макар и да пристъпват с недоверие и подозрителност един към друг, връзката им бързо се превръща в домашен уют, когато заедно се установят в планинската наблюдателница на Нихат. Но служейки като катализатор за тяхната пламенна любов. тежестта на миналото счупва разбирателството по между им,
МАМКА МУ И ПРЕХОД / „THIS DAMN TRANSITION” / – РУМЪНИЯ 
Прекрасна комедия за това, което се случва в Румъния, по време на ужасяващия преход, който можем да приемем само с разбираща усмивка. Пишман бизнесмени и агресивни бизнесменки се сблъскват с мутри и компаньонки, но от това винаги страдат нормалните хора, които по някакъв начин се опитват да оцелеят...
ТИЛВА РОШ  /„TILVA ROS”/ – СЪРБИЯ
Животът на децата, в големия град, които карат скейт през свободното си време. Някои от тях успяват да сбъднат мечтите си, но повечето остават аутсайдери.
ЗНАЯ ПО-ДОБРО ЗАГЛАВИЕ   /„I KNEW A BETTER TITLE”/ – АЛБАНИЯ 
На границата между комедията, политическата сатира и драмата е създаден филм за времето от 60-те години на миналия век до наши дни: за разпада на Югославия; за живота на албанците в Косово; за режима на Енвер Ходжа; за промените в Европа. И всичко това е разказано артистично и видяно през погледа на едно момче, което търси спасение в киното и успява да стане известен албански режисьор.
НАКАРАН ДА ЗАМЛЪКНЕ – /Пълнометражен документален/  –  БЪЛГАРИЯ
Филм-разследване за смъртта на известния български писател  и дисидент  Георги Марков и т.н. случай „Българският чадър”. Разследването преминава през много страни и много хора, за да стигне накрая до истинско разкритие... Но готови ли сме ние, в крайна сметка, да приемем истината такава, каквато е, а и какво ще промени това?
НАГРАДА ЗА ПРОВАЛА / „BREAKDOWN REWARD”/ – ГЪРЦИЯ 
Двама работници са наети да изкопаят съкровище за техния работодател. Нещата се объркат, когато съкровището случайно се озовава в ръцете на дребните мошеници, Бабис, Джими и Спууки. Интригуваща история с много перипетии и хумор.
ГРАДЪТ НА ДЕЦАТА /„THE CITY OF CHILDREN”/ – ГЪРЦИЯ 
Чрез историите на четири различни двойки, ще се срещнем с проблемите на младите хора в големия град, точно, когато идва бременноста. Ще станем свидетели на конфликти, насилие и незрялост в една история за премълчаваното, когато двама непознати се впускат в приключението, наречено раждане и всичко това ще се случи в един град, който балансира между лудостта и надеждата.
КАНИБАЛЪТ ВЕГЕТАРИАНЕЦ / „THE VEGETARIAN CANIBAL”/ – ХЪРВАТИЯ
Данко Бабич е успешен и много търсен лекар-гинеколог, но в същото време е и изключително амбициозен и готов на всичко, за да преуспее. Тези негови черти, в крайна сметка, го довеждат до сводника Жединко,  един от босовете в бизнеса с висококласната проституция и търговията с наркотици. Аферистът е готов да плати на лекаря значителни суми за извършване на аборти на подвластните му проститутки. Така доктор Данко Бабич попада в ужасния свят на организираната престъпност, корупцията, и скандалите.
* Всички филми са получили награди на фестивала SEE a Paris.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.