15.07.2012 10:43

Депутати от Китай се срещнаха с местната власт във Велико Търново

Депутати от Националния народен конгрес на Китай се срещнаха с местната власт във Велико Търново. Делегацията на Общокитайското събрание на народните представители за връзки с Европейския парламент бе на официална визита в България по покана на евродепутата Илиана Иванова, която е заместник-председател на Делегацията за връзки с Народна Република Китай в Европарламента.

Kитайска делегация, ръководена от Н. Пр. Жа Пеиксин - заместник-председател на Комисията по външна политика, член на Постоянния комитет (Националния народен конгрес, Китай), посети региона на Велико Търново и Габрово. Целта на визитата бе да се запознаят отблизо китайските депутати с културата и историята на региона и да бъдат обсъдени възможности за развитие и задълбочаване на партньорството между нашия район и китайските градове и провинции в областта на културата, туризма, инвестициите.

Китайските депутати се срещнаха с представители на Общината, на Областна администрация и депутати от Великотърновския избирателен район. Различни теми бяха обсъдени по време на срещата с председателя на Общинския съвет, Николай Ашиков и заместник-кмета по хуманитарни дейности, Ганчо Карабаджаков.  Г-н Карабаджаков запозна китайските гости с културния живот на старата столица, с различните фестивали организирани ежегодно в града като Международния фолклорен фестивал и известния оперен фестивал „Сцена на вековете“. Той не пропусна да отбележи, че Велико Търново е член на Международната асоциация на старите столици, както и че градът е побратимен с китайския град Сиан, който също е една от старите столици на Китай.

Китайските депутати бяха силно заинтригувани от българската култура и изразиха мнението, че двете страни могат да си сътрудничат конструктивно в областта на културата и туризма. Те препоръчаха България и българските градове и региони да бъдат по-интензивно презентирани и рекламирани в Китай. „Нашия регион има силно развити културни контакти с Китай и тези контакти трябва да станат основа за насърчаване на бизнес отношенията между двете страни“, заяви зам.-кметът.

Председателят на Общинския съвет Николай Ашиков обърна значително внимание на икономическите и търговски отношения. Бяха обсъдени възможности за сътрудничество в областта на производствената промишленост, инфраструктурата, високите технологии и комуникациите, производството на оборудване за вятърни и соларни електроцентрали. Ашиков изрази и идеята някои от старите заводи в града да бъдат превърнати в модерни фабрики за фотоволтаични батерии с помощта на китайски инвестиции, което ще е от полза за икономическото развитие на града и региона.

Областният управител, проф. Пенчо Пенчев, даде официална вечеря в чест на китайската делегация. На нея присъстваха зам.-областният управител Любомира Попова и депутатите от Групата за приятелство България - Китай в НС Евгени Стоев и Бойко Великов. Проф. Пенчев представи пред китайските депутати предимствата и приоритетните области за развитие на областта - земеделие, транспорт, туризъм, образование. Китайските народни представители изразиха мнeнието, че Великотърновският регион може да си сътрудничи ефективно с китайските градове и провинции във всички тези области. Китайските депутати от своя страна, споделиха опита на Китай за постигането на бързо икономическо развитие и повишаване стандарта на живот, като изтъкнаха като приоритети оптимизирането на производствения процес и намаляване себестойността на продукцията, стимулиране на малкия и среден бизнес, насърчаване на науката и иновациите и инвестиране във високи технологии. Китайските депутати и великотърновските управници споделиха опит и мнения и изразиха желание и намерение за бъдещо партньорство, като за една от приоритетните области за сътрудничество беше определен туризмът.

Гостите останаха изключително впечатлени от българската история, култура, традиции и обичаи след първия ден от посещението си в страната ни. „Велико Търново е регион с голям потенциал и съм убеден, че може да си сътрудничим в много области – икономика, култура, образование, туризъм. Партньорството в тези сфери би било от голяма полза за нашите държави“, каза ръководителят на китайската делегация,  Н. Пр. Жа Пеиксин. „Убедена съм, че това посещение и проведените срещи с местните власти ще допринесат изключително много за засилване на връзките между отделните градове и региони на България и Китай“, сподели евродепутат Илиана Иванова, по чиято покана Китайската парламентарна делегация е в страната ни.

По-рано през деня китайските гости посетиха историческия хълм „Царевец“, където бяха запознати подробно с историята на Второто българско царство, на което Търново е било столица, след което посетиха и архитектурно-музейния резерват Арбанаси. Следобед делегацията имаше възможност да разгледа етнографския музей „Етъра“, придружавана от областния управител на Габрово, Мариян Костадинов, където депутатите с интерес се запознаха с множество традиционни български занаяти и изкуства.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.