18.07.2012 12:09

Велико Търново почете паметта на Васил Левски

„Първите, които оценяват огромното дело на Апостола, които прозират гигантската сянка на Левски, са неговите врагове. Трябва да преминем през Голготата на Априлското въстание, през българските земи трябва да премине пожарът на Руско-турската война, Великите сили в Берлин да преначертаят картата на Балканите и съдбата на българите, за да се върне истинският образ на Левски и българите да започнат да прозират неговата монументалност. Едва в края на XIX век биографи, съратници и съвременници започват да изграждат образа на Левски. Днес се връщаме към Дякона и всеки ден откриваме непреходността и делото му”.

Това подчерта в словото си, посветено на 175-годишнината от рождението на Васил Левски днес доц. д-р Милен Михов, член на Общинския комитет „Васил Левски” във Велико Търново.

Цветя и венци пред паметника на великия българин днес поднесоха представители на Великотърновския общински съвет, Общината, Областна администрация, институции, неправителствени организации и граждани на старата столица.

„Апостолът бе и продължава да бъде символ на всички – от  крайната десница до крайната левица. Той е почитан и от православната църква, и от атеистите. Това прави Апостола както на всички, така и над всички. Ние виждаме образа му често пъти на стените по улици и площади. Тези портрети са дело на някого – на студенти, художници, ученици. Появата на тези графити ни показва, че Левски освен в ритуалните кабинети, е и някъде тук, между нас. Те ни показват, че освен споменът и паметта на Апостола, е жив и духът на Дякона. И това е най-оптимистичното, което можем да кажем в днешния ден. Виждайки доброта, справедливост, готовност за жертва в името на Отечеството, значи сме видели и част от Апостола. И тогава можем да кажем, че велик е българският народ и е безсмъртен неговият Апостол. Честит празник!”, допълни в словото си доц. д-р Милен Михов.

Заупокойна молитва отслужи Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. С военен ритуал и химна на Република България, и тържествен марш на Почетния караул на Националния военен университет „Васил Левски” днес продължи отбелязването на рождението на Апостола на българската свобода във Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.