14.04.2015 21:30

„Съдилището” открива четвъртото издание на София филм фест във Велико Търново

От 24 до 26 април жителите на старопрестолния град ще гледат великолепна селекция от световна класа

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и община Велико Търново, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.
Залата в Община Велико Търново отново ще се превърне в дом за киноманите в града през април. Цената на билета за кино е 4 лева, ала специалният „билет за двама” е на стойност 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 3 филма – стойността става 3 лева!
В годината, в която честваме 100 години от създаването на българското кино, „СФФ във Велико Търново” ще бъде открит на 24 април (петък) от 18,00 часа с българския филм „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев. Филмът е носител на наградата за най-добър филм на фестивала за българско игрално кино „Златна роза” 2014. Актьорът Ованес Торосян, изпълняващ главна роля във филма, ще бъде специален гост и ще разговаря с публиката преди и след края на прожекцията. Официално събитието в града се очаква да открие директора на София Филм Фест - Стефан Китанов. „Съдилището”, подобно на своя предшественик - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, се появява, за да разкаже една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Митьо и неговият син Васко живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.
С начален час 20,30 стартира прожекцията на наградения  със „Златния лъв” на фестивала във Венеция „Гълъб, кацнал на клон, размишлява за битието” на Рой Андершон. Представена от своя създател като „последната част от трилогията за това какво е да бъдеш човек”, сюреалистичната комедия се състои от 39 кратки сцени с абсурдни и комични ситуации в две сюжетни линии. В едната двама неориентирани и неопитни търговци обикалят града, опитват се да продават инвентара си от вампирски зъби и гумени маски и през цялото време се карат като стара двойка. Паралелно с това Карл XII – най-войнственият шведски крал – се появява в наши дни и продължава серията си катастрофални поражения. Преминавайки от кошмар към фантазия, транс и дори импрозивиран музикален епизод, филмът завършва с безмилостно осъждане на представената от Андершон зашеметяваща липса на съпричастност.
В съботния следобед на 25 април, точно в 16,00 часа даваме старт на втория фестивален ден с филма „Водачът”, режисиран от любимеца на зрителите Томи Лий Джоунс. 31-годишната Мери Бий Къди живее сама в силно религиозно градче в Средния запад. Тя получава задача от своята църква да придружи на изток три жени, които са изгубили разсъдъка си. На път от Небраска към Айова, където тези жени най-накрая ще намерят подслон, Мери Бий спасява живота на престъпника Бригс. Той се съгласява да й помогне в мисията, като ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници, индианци и тежкия живот в граничните територии.
Филмът „Чудесата” на талантливата режисьорка Аличе Рорвахер е с начален час 18,30 часа. Джелсомина живее с родителите си и трите си по-малки сестри в отдалечена ферма в Умбрия. Баща й държи семейството далеч от изкушенията на съвременния свят и вярва, че единственият безопасен начин на живот е завръщането към природата. Основният доход от леха зеленчуци и кошери с пчели поддържа възрастните и децата много близки, но отношенията им започват да се влошават с пристигането на Мартин – проблемен младеж, когото приемат като част от програма за превъзпитаване. Той представлява външен фактор, натрапник, подобно на телевизионното състезание „Страната на чудесата”, което ще се снима в района. И увереността на идеалистичния и деспотичен баща е подкопана, когато разбира, че най-голямата му дъщеря може да поеме свой път в живота – не този, който той е избрал за себе си и семейството.
Последната прожекция за вечерта започва в 20,30 часа, когато зрителите ще имат възможност да видят носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар - „Левиатан” на Андрей Звягинцев. До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай, жена му Лиля и синът-тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата, който сега е преуспял адвокат в Москва. Двамата заедно решават да отвърнат на удара, като съберат компрометиращи факти за кмета.
Третият ден на събитието - 26 април (неделя) ще предложи на публиката три изкушаващи заглавия. Първото е с начален час 16,00 часа, когато зрителите ще гледат филма на унгарския режисьор Кондрел Мундруцо - „Белият бог”, носител на наградата в секцията „Особен поглед” от фестивала в Кан14 и най-симпатичната награда от един от най-авторитетните фестивали в света - „Кучешката палма”, присъдена на две от 250-те четирикраки звезди. Сюжетът на „Белият бог” е сюрреалистичен и предизвикателен. В подкрепа на чистото родословие на кучетата нов закон въвежда тежък данък на смесените породи. Собствениците започват да изоставят кучетата си и скоро приютите се препълват. 13-годишната Лили прави всичко възможно, за да защити своя любимец Хаген, но в крайна сметка баща й го изгонва на улицата. Хаген и симпатичната му господарка отчаяно се търсят един друг, докато един ден Лили губи надежда. Опитвайки се да оцелее, бездомният Хаген разбира, че не всеки човек е най-добрият приятел на кучето. Той се присъединява към банда улични псета, но бързо е заловен и изпратен в кучкарник. Почти изгубили надежда, кучетата се възползват от единствения шанс да избягат и да въстанат срещу човечеството. Отмъщението ще е безмилостно. Лили е единствената, която може да спре неочакваната война между човека и кучето.
В 18,15 часа е ред на китайския режисьор Дяо Инан и неговия филм „Черен въглен, тънък лед”, носител на голямата награда „Златна мечка“ и на „Сребърна мечка“ за най-добър актьор на Берлинския кинофестивал. След провален арест в разследване на сериен убиец, детектив Джан Дзъли е отстранен от полицейското управление на малък град и започва работа като охранител във фабрика за въглища. Пет години по-късно има серия сходни убийства и Джан убеждава бившия си партньор да довършат случая. Разследването му скоро го среща с У Джъджън, местна собственичка на пералня, чието любезно поведение и мистериозна аура го привличат, въпреки загадъчната й връзка с убийствата.
Четвъртото издание на „София Филм Фест във Велико Търново” ще завърши с филма, носител на „Златната палма” от Кан 2014 - „Зимен сън”  на  режисьора Нури Билге Джелайн, с начален час 20,30 часа. Не само от гледна точка на вдъхновението, „Зимен сън” може да бъде определен като „литературен” филм, в който разкриването на характерите става бавно, благодарение на дълги диалози, подхранвани от антагонизма на героите. Действието се развива сред живописния и грабващ зимен пейзаж на Кападокия, Централна Анадола, в малко селце, полупразно извън сезона. В продължение на повече от три часа филмът проследява местната знаменитост Айдън – актьор, който държи малък хотел с жена си, пише за местния вестник и обмисля идеята да поработи над книга за турския театър. Както всички останали в селото, Айдън има доста свободно време, но с напредването на историята Джейлан внимателно премахва обвивката, която прикрива този самодоволен и тесногръд мъж. Чрез няколко невероятни епизода, прекрасно написани и изпълнени, зрителят става свидетел на отношенията на Айдън с жена му, наскоро разведената му сестра и местно семейство, негови наематели.
„София Филм Фест във Велико Търново” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.
Очакваме Ви на Кино в ЗАЛАТА на Община Велико Търново!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.