20.07.2012 17:56

Ще бъдат създадени макет и компютърна анимация на част от сградите на Никополис ад Иструм

Община Велико Търново ще започне разработването на проект за създаване на компютърна анимация и макет на част от сградите на Никополис ад Иструм.  Това стана ясно след посещение на кмета Даниел Панов на античния римски град.

За тази цел градоначалникът възложи на директора на Регионалния исторически музей Иван Църов да събере и предостави всички графични материали, които представляват обемни възстановки на сгради от римския град.

Днес Панов разгледа археологическите разкопки и проведе разговори с ръководителя на екипа Павлина Владкова. В момента на терена работят студенти втори курс “Археология” във Великотърновския университет. По време на обиколката Панов проведе срещи и с български и румънски туристи.

Огледа на археологическите останки от римския град кметът на общината направи заедно с началника на Национален военен университет „Васил Левски” бригаден генерал Цветан Харизанов. Генерал Харизанов пое ангажимент да помогне в работата по разкриването на археологическия обект с участието на курсанти от университета. От своя страна кметът обеща да провери каква е възможността да бъде използвана нискогабаритна механизирана техника за заравняване на терени и за обработка на относително големи земни масиви.

В момента на територията на Никополис ад Иструм се извършва цялостно косене и поддържане на обекта.Спечелен е проект пред Министерство на културата за 30 000 лв., който дава възможност за продължаване на археологическите разкопки, извозване на земни маси  и провеждане на полева консервация.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.