30.06.2015 21:45

Празник на хляба в Ресен

За поредна година по инициатива на кметство село Ресен и Народно читалище „Народна просвета 1874” на 04.07.2015 г., събота, от 10:00 часа, в читалището ще се проведе празник на хляба под надслов: „Никой не е по-голям от хляба”.
Празникът на хляба ще е с конкурсен характер в две категории - кулинарна и народно творчество. В категорията „народно творчество” участие ще вземат фолклорни групи от: село Ресен и село Миндя от Община Велико Търново, село Медовина, Община Попово, село Писарево и село Правда от Община Горна Оряховица. Извън конкурсната програма на празника участие ще вземат и танцовите клубове от град Горна Оряховица - танцов фолклорен клуб „Балканика” и клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак” с. Ресен. Хляб наричат за здраве, благоденствие и благословение, с хляб и сол се посрещат скъпи гости. Няма празник без обреден хляб на трапезата, за нас той е основна храна и в делника, свещен символ и небесен дар.
В кулинарната изложба във фоайето на читалището, ще бъдат изложени обредни хлябове, баници, мекици, бухти и други производи на хляба, приготвени от читалищата участници в празника. Жителите на село Ресен, гостите и участниците в празника ще останат очаровани от изложението на хлебни производи от ресенските фирми - „Хлебозавод Яна-1” и ЕТ "Фоер” П. Добрев. Компетентно жури с председател архимандрит Георги - игумен на Преображенския манастир, родом от село Ресен и съпричастен във всички мероприятия в нашето село, и членове Радослава Иванова – председател на НЧ ”Народна просвета 1874”, Йорданка Бобева – музикален педагог, преподавател по български език и литература в ОУ ”Хр. Ботев” в с. Ресен, Иванка Калбанова – майстор сладкар и Маргарита Деневска – майстор готвач ще оценяват участниците в двете категории. Журито ще присъди I-ва, II-ра и III-та награда за цялостно участие. А някой от колективите, ще получи специалната награда за участие в празника – на кмета на село Ресен г-жа Йорданка Колева. На всички участници ще бъдат връчени грамоти за участие. По време на празника всеки ще може да опита вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.