03.07.2015 08:35

Великотърновският музей с престижна награда от Първия национален преглед на музейния плакат

Регионален исторически музей - Велико Търново получи престижна награда от Първия национален преглед на музейния плакат в Смолян. Отличието – втора награда е за „Рекламен плакат на музей и/или за постоянна експозиция“. Първо място в тази категория не е присъдено.
Националният преглед на музейния плакат е конкурс за съвременни рекламни визуални послания на музеи, техните експозиции и изложби. Организатори са Регионален исторически музей „Стою Шишков“ - Смолян, Факултет за приложни изкуства на Националната художествена академия, Община Смолян, Областна администрация Смолян, Министерство на културата на Република България. Плакатите са оценявани от авторитетно жури с председател проф. Димитър Серезлиев от Националната художествена академия.
В конкурса музеят участва с плакат „Гробницата на тракийския династ“ за постоянната експозиция на тракийското съкровище от село Големаните. Автор на проекта и изпълнението на плаката е гл. ас. д-р Пламен Събев, експерт в Регионален исторически музей - Велико Търново.
В плаката са визуализирани най-емблематичните артефакти от експонираното в Археологическия музей погребение от Големаните – златния нагръдник, вазата с дионисиеви сцени и пръстена на тракийския династ, които дискретно се отразяват на златен фон.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.