26.07.2012 14:02

Над 4 млн. лв. кредит отпуска фонд ФЛАГ на община Велико Търново

На свое  заседание Съветът на директорите на фонд ФЛАГ одобри отпускането на кредити на общо шест общини, сред които и Велико Търново.

Средствата са за подпомагане успешното изпълнение на проекти по Оперативна програма „Регионално развитие” и по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Гърция 2007-2013 г. Пет от кредитите са за общините Дупница, Златоград, Троян, Баните и Димитровград и варират от 245 хил. лв. до 2,6 млн. лв.

Одобреният кредит от фонд ФЛАГ за община Велико Търново е най-голям. Средствата в размер на 4 063 700 лв. се отпускат за подпомагане на дейностите по проекта „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново”, финансиран от ОП „Регионално развитие”, Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”.

Общата стойност на проекта е 6 256 646 лв., от които по ОП „Регионално развитие” се отпускат  4 743 773 лева, а 1 514 872 лв. се осигуряват от бюджета на община В. Търново.

По проекта е предвидена реконструкция, благоустрояване и функционално организиране на площад „Цар Асен І”, прилежащите три улици и подходи към Царевец. Проектът включва ремонт, консервация, реставрация и експониране и на манастирския комплекс „Св. св. Петър и Павел”, Владишкия мост, църквата „Св. Ив. Рилски”, изграждане на Мултимедиен посетителски център и др.

На 12 юни 2012 г. община Велико Търново подаде две искания за кредит от фонд ФЛАГ в общ размер на 4 063 700 лв. Целта на исканите кредити бе финансиране на част от допустимите разходи и собствения принос по проекта за туристическите атракции. Срокът на погасяване на кредита е 12 месеца, с възможност за предсрочно изплащане изцяло или на части, без такса. Главницата ще се погасява чрез плащанията от Управляващия орган на ОПРР по проекта, както и от собствени бюджетни средства.

„Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД е създаден през 2007 г. като инструмент на държавната политика за регионално развитие. Фондът подкрепя усилията на българските общини при подготовката и успешното изпълнение на проекти по Оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които са насочени към модернизиране и разширяване на общинската инфраструктура и към създаване на устойчиви местни общности. ФЛАГ кредитира авансово общините при разработката и изпълнението на европроекти, като държавата осигурява до 30 на сто от средствата, а останалите 70 на сто са заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.