26.07.2012 15:20

За първи път разходка зад кулисите на „Сцена на вековете”

Редица съпътстващи инициативи са предвидени в тазгодишното издание на Летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. Общият бюджет за провеждането на събитието тази година е 285 хиляди и 208 лева, подчерта заместник- кметът на Общината Снежана Данева.

Днес, на 30 юли и на 2 август великотърновци и гости на града ще имат възможността да се срещнат със солистите на Софийската опера и балет. Това ще се случи в Лапидариума на Археологическия музей в старата столица от 19 часа.

На три дати в различни паркове във Велико Търново на специални видео-стени ще бъдат прожектирани откъси от спектакли, включени в миналогодишния афиш на фестивала. На 29 юли в „Марно поле” великотърновци ще могат да гледат видео-прожекция на части от балета „Зорба гъркът” и операта „Атила”.

На следващия ден в парк „Колю Фичето” ще бъдат представени фрагменти от „Зорба гъркът” и „Лакме”, а на 1 август – в парка „Дружба” старостоличани ще се докоснат до историите в балета „Зорба гъркът” и операта „Атила”. Всички прожекции започват от 21 часа. „Тези, които не са успели да гледат представленията миналата година, ще имат тази възможност. Постарали сме се да се доближим до европейската практика и зрителите да могат да получат несравнимо усещане тази година”, коментира Данева.

Друга изненада, предвидена в тазгодишното издание на фестивала, е разходка зад кулисите му. От 10 до 11 часа утре в Туристическия информационен център може да се запише всеки желаещ да усети тайните от кухнята на фестивала, подчертаха организаторите. „Благодарение на Община Велико Търново вече пет години не се прекъсва провеждането на този фестивал. Трябва да сме горди с това общо усилие. Въпреки ремонта на площада, въпреки кризата и ценовите шокове, които удрят българите по главите, Общината прави това пиршество на духа за своите граждани и гостите на града. Тук идва моментът да благодаря на кмета Даниел Панов. Велико Търново е истински пример за това как се прави културен туризъм”, сподели професор Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Официалното откриване на „Сцена на вековете” ще бъде от 21 часа утре. Тогава боляри ще имат възможността да гледат операта „Турандот” от Джакомо Пучини. Изданията на фестивала през тази и следващата година са по проекта „Създаване и промотиране на иновативни културни събития – Летен оперен фестивал „Сцена на вековете”, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.