23.07.2015 12:30

„Сцена на вековете” е един от трите фестивала, заради които Велико Търново става част от платформата на фестивалните градове в Европа

Старата столица ще получи наградата си на 27 септември в Париж

Летен оперен фестивал „Сцена на вековете” е един от трите фестивала на Велико Търново, заради чието високо качество и авторитет „Европа за фестивали Фестивали за Европа” /EFFE/ - най-голямата и авторитетна платформа за фестивали в Европа, ще връчи на 27 септември в Париж награда на Старата столица.
Платформата е пилотен проект на Европейската комисия, иницииран от Европейската фестивална асоциация, чиято цел е да направи разпознаваеми фестивалите, да ги обогати и да отпразнува техният принос в изграждането на европейската общност.
Награждаването ще бъде сериозно признание на фестивалният статут на Велико Търново и водещото му място сред фестивалните градове в Европа. Ще даде възможност да се запознаем с водещите тенденции в най-авторитетните фестивали на Старият континент.
Три фестивала на Старата столица са включени в най-престижната фестивална платформа, което е изключително високо признание за качеството на фестивалите, провеждани във Велико Търново:

  • Летен оперен фестивал „Сцена на вековете”;
  • Филмовият фестивал „На Източният бряг на Европа”, провеждан в рамките на Международно изложение „Културен туризъм Велико Търново”;
  • Arbanassi summer music.
Тези три фестивала, както и други фестивални прояви във Велико Търново получават изключителна възможност чрез тази платформа да спечелят популярност и да бъдат посетени от още повече участници и гости. Този статут дава сериозна възможност на Велико Търново да доразвие и задълбочи профила на града, като фестивален център и да развие в по-висока степен своят фестивален туризъм.
ЕФФЕ – Европа за Фестивали, Фестивали за Европа е портал, предоставящ възможност на граждани и професионалисти да открият и да се включат в европейските фестивали. Това е нова международна фестивална платформа, свързваща фестивали, които са отдадени на изкуствата, общностите около тях и европейските ценности. Платформата осигурява достъп до актуална информация за фестивалите на аудитории по целият свят и отправя покана за участие в европейските фестивали. ЕФФЕ признава чудесните постижения на тези фестивали в цяла Европа.
Всички получатели на ЕФФЕ етикети 2015-2016 ще бъдат представени в онлайн и в печатен справочник. Този уникален резултат разширява обсега на европейските фестивали в чужбина, създава нови мостове между фестивалната общност и осигурява възможност за достъп на нова публика до предстоящите фестивали. Онлайн справочникът ще стартира през лятото.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.