02.08.2015 18:20

10 000 души посетиха спектаклите на „Сцена на вековете Велико Търново 2015“

При огромен успех преминаха всички оперни и балетни постановки в рамките на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете Велико Търново 2015“, завършил вчера.
10 000 зрители видяха постановките на първата българска опера с исторически сюжет „Борислав“, както и класиката на руската и световна оперна сцена „Борис Годунов“. В неповторимата и впечатляваща атмосфера на двореца на крепостта Царевец зрителите съпреживяха блестящите спектакли подготвени и изнесени от Националната опера и балет.
На сцената на Летен театър любителите на балета имаха възможност да видят изяществото и грацията на балетните постановки „Зорба Гъркът“, „Кармен“ и „Рапсодия в синьо“. Най-малките участници във фестивал „Сцена на вековете Велико Търново 2015“ бяха зрителите на детският музикален спектакъл „Мечо Пух“.
Тазгодишното издание на фестивала бе открито от Министърът на туризма г-жа Ангелкова и кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.
Освен многобройната българска публика спектаклите в рамките на фестивала бяха видени и от многобройни чуждестранни гости. Фестивалът се утвърди като едно от събитията, около които Велико Търново се развива фестивален туризъм. Организирани групи от много европейски страни и Русия, както и множество индивидуални туристи от цял свят посетиха Старата столица в почивните дни на последните две седмици именно заради възможността да видят уникалните спектакли на Царевец и в летен театър.
С мащаба, качеството на продукцията си и незабравимите впечатления, оставени у публиката, Летен оперен фестивал „Сцена на вековете Велико Търново 2015“ за пореден път доказа своята висока класа, която бе оценена и от най-престижната фестивална платформа „Европа за фестивалите, фестивалите на Европа“. През септември престижната организация ще връчи в Париж награда на Велико Търново.
През следващата седмица от 10 до 14 август Арбанаси ще бъде домакин на друг фестивал, получил също това високо и престижно признание Arbanassi summer music.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.