10.08.2015 11:45

Започва фестивалът за класическа камерна музика „Arbanassi Summer Music”

Архитектурният резерват с. Арбанаси отново е домакин на престижно музикално събитие. Тази вечер /10 август/ стартира шестото издание на фестивала за класическа камера музика „Arbanassi Summer Music” - в своеобразна концертна зала ще се превърне средновековният храм „Св. Архангели Михаил и Гавраил”. Акустиката в църквата и автентичните стенописи правят обстановката уникална и неповторима.
Настоящото издание на фестивала поставя акцент върху творчеството на чешките композитори Леос Яначек и Бохуслав Мартину. Между стените на храма ще звучат произведенията на младия български композитор Добринка Табакова, която живее в Лондон. Първата концертна вечер включва творбите: „Ricercar a 6” /from “The musical offering”/ на Йохан Себастиан Бах; “On an overgrown path” (selection for wind quintet) и „Mladi for wind sextet” на Леош Яначек; “Three sketches for wind quintet” на Добринка Табакова.
На сцена ще излезе международна формация от музиканти, които са водещи солисти на Кралската фламандска филхармония и други оркестри, известни в целия свят. В Арбанаси ще гостуват и концертират Винета Сарейка (виола), Димитри Местдаг (обой), Юлита Фъсева (контрабас), Александър Колард (хорна), Мария Павлович (кларинет), Диего Либерати (виолончело), Барбара Гийпнер (виола), Лив Гусенс (флейта), Питер Нойтен (фагот), Шърли Лечие (виола) и Бено Вирател (бас кларинет).
Концертът започва в 19:30ч. Билетите са на цена от 10 и 15 лева и се предлагат в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев” № 5 във Велико Търново.
Фестивалът „Arbanassi Summer Music” е популярен не само в страната, но и в чужбина. Той е един от трите, благодарение на които Велико Търново спечели престижния статут на фестивален град на най-авторитетната платформа „Европа на фестивалите, фестивали за Европа”. Културният форум се организира от Регионалния исторически музей, с подкрепата на Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.