14.08.2015 10:00

Ученици от художествени гимназии преобразяват Стамболовия мост в Мост на светлината

За четвърта поредна година през август ученици от художествени гимназии от цялата страна създават мащабна художествена инсталация в градската среда на Велико Търново. Организатор на събитието е Център за неформално образование и културна дейност АЛОС и Министерството на културата на Република България. Художествената акция е част от обучение на стипендианти, в рамките на Мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерски съвет. Осъществява се по методическата система „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ на едноименната образователна платформа за съвременно изкуство, създадена от Център АЛОС.
Участниците в мероприятието изграждат атрактивни художествени обекти, изработени от дървени летви, тел и текстилни материали. Мястото е Стамболовият мост – една емблематична за Търново локация. Идеята е чрез нестандартна промяна на градската визия да се провокира мисленето на жителите и гостите на старопрестолния град към размисъл за възможните промени във визията на града. Акцията „Мост на светлината“ във Велико Търново се осъществява със съдействието на Община Велико Търново и фондация „Арт Лято“.
Намерението на авторите е художествените обекти да овладеят пространството по цялата дължина на моста. Важен елемент, основополагащ за цялостната визия на инсталацията е локалното осветление на всеки от обектите, което внася допълнителен атрактивен момент във вечерните часове на денонощието.
Образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ се реализира с подкрепата на Фондация Америка за България.
На тази страница може да разгледате предишния проект на АЛОС и Арт лято в района на Паметника на Асеневци.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.