21.08.2015 14:06

Реките остават спокойни въпреки дъждовете

Реките, които текат на територията на Община Велико Търново, остават спокойни въпреки обилното количество валежи, паднало през последното денонощие. Минимално е покачването на нивата на р. Янтра, р. Белица, р. Дряновска, р. Еньовица и малките им притоци. Още с началото на валежите кметът на Община Велико Търново Даниел Панов разпореди те да бъдат следени непрекъснато.
Почистването на речните корита през последните четиринадесет месеца има голяма роля за намаляване на риска от наводнения. Изгребани бяха наносите от девет участъка по теченията на реките Янтра, Белица и Дряновска край градовете Велико Търново, Дебелец и Килифарево. Те бяха определени като особено рискови. По линия на противодействието на бедствията и авариите Община Велико Търново постигна добра координация с държавата. Така дейността бе финансирана от републиканския бюджет с целева субсидия, чийто размер бе 353 547 лева. Критичните участъци от речните корита бяха почистени още през миналата есен. Така нито снеготопенето, нито пролетните дъждове, нито сегашните валежи създадоха предпоставки за наводнения.
В момента тече обществена поръчка за чистене на два участъка на р. Янтра, които са локализирани във Велико Търново. За тях междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отпусна 480 961 лева.
Община Велико Търново разработва цялостен проект за пълно почистване на десетки километри по теченията на реките. Разработката обхваща района от Прохода на Републиката до северните крайградски зони на старата столица. Проектът се прави с национално финансиране. Средства за реализацията му ще се търсят от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, както и от Министерството на околната среда и водите. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.