26.08.2015 18:00

Кметът Даниел Панов и директорът на Института за подготовка на млади хора към фондация „Ханс Зайдел“ обсъдиха възможност за квалификационен център

Във Велико Търново може да бъде разкрит специализиран квалификационен център по немски образец. Това стана ясно след среща между кмета на старата столица Даниел Панов и директора на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ проф. Ханс-Петер Нийдермайер.
Градоначалникът сподели пред проф. Нийдермайер, че бизнесът във Велико Търново изпитва глад за кадри в сферата на леката промишленост. Даниел Панов разказа, че е посещавал подобни учебни комплекси в Германия и е останал впечатлен от нивото и възможностите за надграждане над средното образование, които дават. „Имаме нужда от такъв център, който да е създаден по този качествен модел“, подчерта кметът.
Община Велико Търново има свободни сгради както в общинския център, така и в малките населени места, разказа още кметът Панов. Той сподели, че бързо могат да бъдат ангажирани квалифицирани педагози, които да работят в бъдещия образователен център. Проф. Ханс-Петер Нийдермайер остана впечатлен от този факт и заяви, че като директор на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ е съгласен подобно начинание да бъде осъществено.
По време на срещата бяха дискутирани и други възможности за партньорство между Община Велико Търново и фондация „Ханс Зайдел“. Те касаят сферата на висшето образование и подготовката на български студенти, които имат желание да следват в Германия. Фондацията също подпомага наши сънародници, които учат в немските университети.
Велико Търново е домакин на семинар, организиран от немската фондация, в който участват тридесет деца от цяла България. Те са ученици в единадесетите и дванадесетите класове и са доказали знанията си по време на олимпиадите по немски език. Семинарът е посветен на европейската интеграция и културните особености на различните региони на Стария континент. Проф. Ханс-Петер Нийдермайер е гост-лектор на образователния форум.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.