01.09.2015 17:30

Община Велико Търново бе отличена за трудовата и социална политика

Община Велико Търново бе отличена от КНСБ за трудовата и социална политика, която провежда на местно ниво. Признанието дойде по време на форум, организиран от синдикалната организация. Основната тема бе за сътрудничеството между КНСБ и местната власт в три важни направления: стимулиране на колективното трудово договаряне, социално партньорство и насърчаване на младежката заетост.
Синдикалните представители изразиха удовлетворение от факта, че в Община Велико Търново са подписани колективни трудови договори в сферата на образованието и здравеопазването. Бе посочено, че общината е носител на редица национални и регионални награди за успешно и ефективно партньорство със синдикатите, а колективното споразумение в областта на образованието често е давано за пример по време на различни форуми.
Заместник-кметът на старата столица Ганчо Карабаджаков припомни, че кметството успешно реализира проекти за насърчаване на младежката заетост. По програмите десетки млади хора са стажували в общинската администрация, а половината от тях са получили възможност да продължат да работят в различните дирекции, отдели и звена. Положително впечатление остави нивото на безработица в Община Велико Търново, което е малко над 4%, или над два пъти по-ниско от средното за страната.
Ганчо Карабаджаков каза още, че отскоро кметът Даниел Панов и представители на ръководството на немската фондация „Ханс Зайдел” обсъждат създаването на образователен център за квалификация по немски образец. При скорошна среща между Даниел Панов и проф. Ханс-Петед Нийдермайер /ръководител на Института за подготовка на млади хора във фондацията/ стана ясно, че Велико Търново може да стане център на подобно учебно заведение. След като разбра, че Общината има свободни сгради и може бързо да осигури подготвени педагози, проф. Нийдермайер отговори, че като директор на Института за подготовка на млади хора към немската фондация „Ханс Зайдел“ е съгласен начинанието да бъде осъществено.
По време на форума стана ясно още, че политиката на Община Велико Търново ще продължи да бъде насочена към привличането на високотехнологични компании, които наемат хора с висока квалификация и експертиза и осигуряват адекватно заплащане и стандарт на живот за своите мениджъри и служители.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.