03.09.2015 14:25

Строежът на регионалното депо за битови отпадъци върви в срок

Строежът на регионалното депо за битови отпадъци напълно върви в срок. Изпълнителите на европейския проект, финансиран с 33 милиона лева по оперативна програма „Околна среда 2007-2013”, увериха, че изграждането на големия обект ще бъде завършено до края на октомври.
По-рано днес на депото се проведе ден на отворените врати. Експерти от Община Велико Търново, водени от началника на отдел „Околна среда” Зорница Кънчева – Миладинова, провериха на място как вървят строително-монтажните дейности.
Очаква се още към средата на месец октомври регионалното депо за битови отпадъци да получи акт 15, с който да бъде въведено в експлоатация. Официалното откриване е предвидено за 26 октомври.
53 000 тона ще е годишното количеството битови отпадъци, които ще поема първата от трите клетки за депониране. Експлоатационният й период е 15-годишен. Тройна мембрана ще предпазва почвата и подпочвените води от замърсяване.
Регионалното депо за битови отпадъци се строи по проект, който Община Велико Търново създаде заедно с още пет общини от областта. Макар за разработката да се говори от години, тя е създадена наново в края на 2013 г. от екипа на кмета на старата столица Даниел Панов, в партньорство със специалисти от останалите пет общини. Проектът е одобрен в началото на 2014 г.
Цялата инсталация се простира върху площ от 165 декара. Ще разполага със сепарираща и компостираща инсталации, пречиствателна станция, както и с площадка за механично третиране на отпадъците по съвременни технологии. Депото ще обслужва 175 хиляди души от общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица, обединени в Сдружение „За чисти селища”.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.