03.09.2015 17:00

Ремонтират жп гара „Трапезица” след настояване на кмета Даниел Панов

Сградата на железопътната спирка „Трапезица” вече се ремонтира. Дейността по историческата постройка е възложена от Национална компания „Железопътна инфраструктура”. Процедурата по избиране на изпълнител вече е приключила и майсторите работят на място.
Реконструкцията става факт след настояване на кмета на Велико Търново Даниел Панов и многократни разговори с представители на министерствата на туризма и транспорта. Градоначалникът успя да убеди държавните институции в нуждата от ремонт на гара „Трапезица”, която има своето важно място в историята. На 22 септември 1908 година там слиза цар Фердинанд. Пешком той се отправя до храма „Свети Четиридесет мъченици, където прочита декларацията, с която България обявява своята независимост.
Ремонтираната сграда ще се впише естетически и към хълма Трапезица. Точно до едноименната гара е долната станция на изградената по европейски проект зъбчата железница. В съвсем скоро време ще започне и реализацията на проекта за частична реставрация и социализация на крепостта, който се финансира с близо 3 милиона лева от фондация „Гейдар Алиев” – Азербайджан.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.