09.09.2015 16:45

Премиерът Бойко Борисов ще открие обновените стадион „Ивайло” и Комплексен онкологичен център

Премиерът на Република България Бойко Борисов и кметът на Велико Търново Даниел Панов ще открият напълно обновените Комплексен онкологичен център и стадион „Ивайло” в старата столица. Визитата на министър-председателя ще в четвъртък /10 септември/ и е с начален час 12:00ч. Първо ще бъде представена реконструкцията на стадиона, а впоследствие – на общинското здравно заведение.
За последно Бойко Борисов посети Велико Търново през септември 2014 г., когато заедно с кмета Даниел Панов откриха Мултифунционалната спортна зала до СОУ „Ем. Станев”. В изграждането й бяха вложени 1 милион лева, осигурени от Кабинета „Борисов 1”.
През последните три години стадион "Ивайло" се превърна в един от най-съвременните в цялата страна. Реализиран бе проект „Реконструкция и модернизация на игралното поле и лекоатлетическата писта на стадион „Ивайло” – гр. Велико Търново", на обща стойност над 3 милиона лева. Първият етап обхвана футболния терен. Финансирането за него бе осигурено от първото правителство на Бойко Борисов – то бе в размер над 600 000 лева. Днес "Ивайло" разполага с напълно изградена поливна система и площадково ВиК на тревното покритие, което също е изцяло подменено. Игралното поле разполага също с дренажна и отоплителна система. Монтиран е и линеен отводнител.
Вторият етап от проекта бе за лекоатлетическата писта. Той бе финансиран от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ с 2,4 млн.лв. Днес трасето отговаря на всички международни изисквания и е единственото в страната с обособен девети коридор. Реализирани бяха и допълнителни строителни дейности, свързани с изграждане на система за отводняване на трибуните, изграждане на нова ограждаща конструкция с нова съвременна визия.
С одобрен проект пред Министерството на младежта и спорта, който е на стойност от 2,1 милиона лева, се извърши ремонт на южните зали. Така стадион „Ивайло” се превръща в любимо място за спорт на жителите на Велико Търново. Реконструкцията е един от изпълнените ангажименти на общината и градоначалника Даниел Панов.
Друг от акцентите през последните четири години бе пълното модернизиране на Комплексния онкологичен център. В резултат общинското здравно заведение вече е сред най-съвременните в цяла България, като особено внимание е обърнато върху ранната диагностика.
Онкологичният център разполага с линеен ускорител от последно поколение, който ще започне работа в най-скоро време. Новата техника включва още апарат за брахитерапия, скенер, рентген, апарат за защита от радиация и автоматизирана компютърна система. Апаратът за брахитерапия е вторият в страната. Той дава възможност да се облъчват директно кухините при тумори на тялото, за които не може да се използва друга техника.
В основния ремонт на Комплексния онкологичен център се влагат 10 124 247, 30 лева. 6,5 милиона лева е безвъзмездната финансова помощ от Европейския съюз – парите са привлечени по оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013” с проект „Реконструкция и обновяване на здравната инфраструктура на Комплексен онкологичен център – Велико Търново”. Остатъкът от 3,6 милиона лева е добавен от Община Велико Търново.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.