10.09.2015 11:15

Кметът Даниел Панов посрещна представителите на Световната банка и Европейската комисия

Градоначалникът инициира съвместна среща с Националното сдружение на общините

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посрещна постоянните представители на Световната банка и Европейската комисия у нас Тони Томпсън и Огнян Златев. Старата столица бе домакин на дискусия, посветена както на партньорството на България с престижната финансова институция, така и на препоръките на Европейската комисия за страната ни.
Градоначалникът благодари на Тони Томпсън и Огнян Златев, че са избрали Велико Търново за център на важния форум. „Заедно обсъдихме редица проблеми. Имам уверението, че след отминаването на местните избори ще организираме същата съвместна среща, но с Националното сдружение на общините. Един от акцентите в бъдещия дебат ще е поставен върху разработването и реализирането на европейски проекти в новия програмен период”, обяви кметът Даниел Панов.
В приветствените си думи градоначалникът припомни, че Община Велико Търново си партнира успешно със Световната банка, а с подкрепата на финансовата институция са реализирани важни проекти в социалната сфера. Даниел Панов каза още, че плановете за развитие на общината следват стриктно стратегията „Европа 2020”. Бе посочено, че Велико Търново е сред градовете отличници по усвояване на европейски средства. В резултат на добрата оценка старата столица вече е във втора група на българските градове по програма „Региони в растеж 2014-2020”, редом със значително по-големите Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора.
Постоянният представител на Европейската комисия за България Огнян Златев благодари на кмета Даниел Панов и на заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков за гостоприемството. „Работата с местната власт и гражданите е от изключително важно значение”, подчерта Златев.
Тони Томпсън, който е постоянен представител за България на Световната банка, също акцентира върху важността на форума и вслушването в мнението на гражданите. „Затова сме тук, във Велико Търново и в центъра на България”, изтъкна Томпсън.
Срещата бе уважена и от заместник-кметовете на Община Велико Търново Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков. На форума присъстваха редица представители на образователната сфера, социалните дейности, държавната и общинска администрация, бизнеса и медиите. Основните точки бяха поставени върху петте препоръки на Европейската комисия за България и върху партньорството на Световната банка както с държавата, така и с местните власти. Представен бе и Систематичният анализ за България, дело на Световната банка. Дискусията обхвана и други важни теми: Целите на Европа 2020; Икономически растеж и споделен просперитет; Инфраструктура, включително пътища и води; Образование и Здравеопазване.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.