13.09.2015 14:00

Работилница „Седянка“ показва етно ризи в Нощта на Самоводската чаршия

Съвременни облекла с етно мотиви ще покаже Работилница „Седянка“ в Нощта на Самоводската чаршия 19 септември. Мъжките, дамски и детски ризи и рокли с българска шевица и дантели са бродирани от членове на сдружението по оригинали от XIX век. Освен модерната визия на етно мотивите на празника на чаршията ще има ревю на над 60 автентични женски носии от всички етнографски области на България. Те са от колекциите на колекционерите Ангел Низамски от София и Петър Георгиев от Долна Оряховица. Дефилето ще започне в 18:00ч., а два часа по-късно търновската Улица на занаятите ще бъде огласена от необикновената музика на група ETNOTIX, която съчетава дамски квартет от гъдулки, перкусии, вокал и соло китара.
Празникът на Самоводката чаршия ще започне още в 11:00ч. на 19 септември  с училище по занаяти за деца и възрастни. Заниманията ще са до 16:00ч., а час по-късно ще бъдат връчени свидетелствата за чираци на децата минали през Лятното училище на чаршията. В съботната вечер Улицата на занаятите ще бъде осветена от факли и фенери, всичките 16 работилници ще бъдат отворени, а майсторите ще демонстрират своите умения на любопитните посетители. Свое място ще имат и занимаващите се с приложни изкуства, които ще покажат на Самоводската чаршия авторски бижута и аксесоари. Празникът ще бъде допълнен  с арт инсталации и ретро фото, а в заведенията  ще се предлагат десерти по стари търновски рецепти.
За да бъде още по-красив и цветен празника от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов“ канят присъстващите на събитието да облекат народни носии, градско ретро облекло или съвременни дрехи с етно мотиви.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.