10.10.2015 19:30

Училищното столово хранене във Велико Търново най-качествено и евтино в Северна България

Ученическото столово хранене във Велико Търново е планирано и се осъществява по начин, който позволява то да е едновременно най-качествено и най-евтино в Северна България.
В кухнята-майка в ОУ „Патриарх Евтимий“ дневно се приготвят от 900 до 1370 порции храна.за пълно меню – супа, основно ястие и десерт.
Освен всички училища в град Велико Търново в организираното ученическо столово хранене са обхванати и основните училища в  Ресен и Килифарево.
Спортно училище „Велико Търново“ има осигурен освен обяд и вечеря, както и сухи пакети за дните, в които възпитаниците на училището са на състезания и лагер-сборове.
Режийните разходи на кухнята-майка изцяло са поети от общината, като годишно сумата възлиза на 180 000 лева. Това позволява нейната дейност да има значим и осезаем социален ефект за родителите.
Контрол върху дейностите в кухнята се изпълнява от Агенция по храните, следят се всички показатели поне два пъти в месеца – редовно се извършват проверки на работещите, продуктите и приготвената храна. До момента контролиращият орган няма забележки и корекции в дейността на кухнята.
Изготвя се седмично меню, което се изпраща до училища, в които се доставя храна. По този начин се улеснява възможността за избор от страна на  родителите на здравословна храна. Има вегетарианско меню и постна храна. С общински транспорт храната се доставя и разлива във всички училища докато е топла.
Рецептурника, по който се приготвя храната е съставен през 2012 година от Министерството на здравеопазването.
Периодично се дават проби в микробиологична лаборатория, както от работниците в кухнята, така и от използваните продукти и от вече приготвената храна.
Всичко, от което се нуждае кухнята за нормална работа, приготвянето на чиста, питателна и здравословна храна е осигурено.
Цял купон на ден е на стойност 1,80 лв. – това е най-ниска цена в Северна България. В съпоставими с Велико Търново градове в региона цената на купона е 3 лева.
Успешната дейност на кухнята-майка в ОУ „Патриарх Евтимий“ е важна част от социалната политика на Община Велико Търново в помощ на родителите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.