12.10.2015 16:17

Проект по „Местни инициативи“ и 120 годишнината на читалището направиха вълнуващ празник в село Хотница

Изпълняващата длъжността „Кмет на Община Велико Търново“ г-жа Снежана Данева –Иванова откри реализиран проект по „Местни инициативи“ и приветства читалищните дейци в село Хотница по повод тържественото отбелязване 120-годишнината от създаването на читалище „Светлина“.
По време на откриването, превърнало се в истински общиселски празник г-жа данева заяви пред събралото се множество:
„Партньорството между читалището и кметството е факт, който се потвърждава с последователното им участие през последните четири години в програма „Местни инициативи” на Общината. Вие сте положителен пример в това отношение – с такива проекти вие облагородихте и обновихте централния парк и го превърнахте в парк за отдих и детски игри. С проекти отремонтирахте и автоспирката и я превърнахте в Център за работа с деца. За 2015 г. двете институции представиха проект за обновяване на площадното пространство  на около 700 кв.м. С най-голям процент доброволно участие бяхте удостоени на първо място с 14 000 лв. Благодарим на благодетелите и спонсорите на проекта, че с тяхната финансова помощ в размер на около 5 000 лв. централния ви площад е обновен, привлекателен.
Читалищното настоятелство и кметство Хотница са добре известни в общината с активното си  участие в програма „Местни инициативи”, тъй като за 4-годишния й период са вложени в изпълнението на проекти с различни теми и цели около 10 000 лв. доброволен труд, финансови средства и материали.
Това е един положителен пример за целта на програмата „Местни инициативи”, където вие – жителите на селата сами определяте темата на проекта и давате вашето доброволно участие. За 4 години участие с проекти в Програмата проектите са реализирани на стойност 33 693 лв“.
Във връзка с честването на 120-та годишнината от създаването на Народно читалище „Светлина-1895“ г-жа Данева каза:
„Читалището е дом за всички жители, защото не се гаси туй, що не гасне. Вашето читалище е известно не само в региона, но и в страната със самодейните изяви на жените от певческата група. Създадохте и етнографски музей, с който се гордеете. Всичко това ви дава основание да бъдете удовлетворени, че се запазва българската памет, че сте добри стопани на Вашата прекрасна сграда, която величествено стои в центъра на селото. Безбройни са участията и спечелените награди от различни събори, а „Хотнишките баби“ са световно известни.
Изказвам похвала на читалищното настоятелство с председател Десислав Йорданов за всеотдайността и отговорността, която дава за опазване и стопанисване на читалищното дело и читалищния сграден фонд“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.