22.09.2015 14:20

Велико Търново почете Независимостта и отново се превърна в държавнически център

Велико Търново почете Независимостта и отново се превърна в център на държавността. Още в ранни зори кметът Даниел Панов, заедно с министъра на земеделието Десислава  Танева, заместник-председателя на Народното събрание Димитър Главчев и народния представител Цветан Цветанов се включиха в светата литургия в храма „Свети Четиридесет мъченици”. Присъстваха също областният управител проф. Пенчо Пенчев, заместник-кметът Ганчо Карабадажков, председателят на Великотърновски общински съвет Николай Ашиков, ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, общински съветници, интелектуалци жители и гости на града. Великотърновският митрополит Григорий водеше службата, а след приключването й освети бойното знаме на 18-ти Етърски полк, както и флаговете на институции и училища.
След прогласяването на манифеста на цар Фердинанд, с който преди 107 години България е обявило своята независимост, празникът се пренесе на Царския дворец на Царевец. По пътя Даниел Панов непрестанно поздравяваше многобройните жители и гости на Велико Търново, които отдадоха почит на годишнината от забележителното за цяла Европа събитие, случило се на 22 септември 1908 г. в старата българска столица.
Със словото си кметът на Община Велико Търново припомни за изключителната важност на обявяването на Независимостта – държавнически акт, с който цар Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов поставят завършека на важния цикъл от събития, формиращи Третата българска държава. „Манифестът изтрива и последните формални остатъци от българския васалитет, наложени от Берлинския конгрес. България отново става равноправен субект на международните отношения, а целият народ отново е равноправен и равностоен с останалите”, обяви Даниел Панов.
„Старата българска столица със своята хилядолетна история е не само арена, но и важна част от прогласяването на Независимостта. Нашите славни, горди и достойни предшественици сигурно са имали своите страхове, но са били водени от чист и неподправен патриотизъм. Сторили са всички, за да добие Отечеството ни отново своите слава, чест и достойнство. Независимостта отеква не само в църковните камбани и в стените на крепостта Царевец, а в сърцето и душата на всеки българин”, припомни кметът. След което подчерта, че на този празничен ден трябва бъде изказана благодарност към всички достойни мъже и жени, които преди 17 години направиха нужното и денят на Независимостта отново стана част от празничния календар, както на Велико Търново, така и на България. Пред паметния символ на Царевец, посветен на значимия държавнически акт, бяха положени венци и цветя.
От крепостта към центъра на Велико Търново стартира празнично шествие. Стотиците ученици, млади хора, жители и гости на града и военната музика създадоха неповторима атмосфера, каквато може да бъде усетена само тук – в центъра на България. Включиха се също министрите Десислава Танева и проф. Тодор Танев, заместник-председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов, народният представител Цветан Цветанов, заместник-кметовете Ганчо Карабаджаков и Снежана Данева-Иванова, председателят на Великотърновски общински съвет Николай Ашиков, депутати, общински съветници, интелектуалци, дипломати от различни държави. Пред сградата на Общината атрактивно шоу изнесоха участниците в Деветия международен фестивал на военните оркестри.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.