21.09.2015 20:00

Велико Търново отново е център на военната духова музика

Пъстро дефиле на оркестри събра хиляди зрители

Велико Търново отново е национален и международен център на военната духова музика. Старата столица е домакин на деветото издание на Международния фестивал на военните оркестри, което се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов.
Пъстро дефиле на музикалните състави обра овациите в днешния късен следобед. Атрактивната програма събра хиляди зрители в центъра на Велико Търново, а в своеобразна сцена се превърна пространството около Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”.
Заместник-кметът на общината Ганчо Карабаджаков приветства организаторите и оркестрантите в историческата и духовна столица на България. „Велико Търново е естественото средище на този фестивал. Градът ни има честта не само да бъде домакин на Националния военен университет „Васил Левски“, но и да бъде създател на първия български военен оркестър преди 132 години”, обяви Ганчо Карабаджаков. Той подчерта, че Международният фестивал на военните оркестри е неразделна част от културния и фестивален облик на старата столица и помага за опознаването на културата на други общества и народи.
В престижния музикален форум участват над 160 души от различни военни музикални формации. За първа година във фестивала се включват представители на военни оркестри от град Рен, област Бретан от Франция и от град Канстанца, Румъния. 
Българските участници са Гвардейският представителен духов оркестър и Великотърновският фестивален оркестър, който включва духовия оркестър при Националния военен университет "Васил Левски" и Втора механизирана тунджанска бригада от Стара Загора.
Официалното откриване на фестивала бе уважено също от заместник-кмета на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова, заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова, началника на Националния военен университет бриг. ген. Пламен Богданов, началника на Националната военна академия ген. майор Тодор Дочев, народни представители, общински съветници и общественици.
Фестивалната програма продължава и в деня на Независимостта – 22 септември. Оркестрантите ще изнесат шоу-спектакъл от 12:30ч. пред сградата на Български пощи.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.