21.10.2015 12:30

На Димитровден Велико Търново ще бъде домакин на най-престижното научно събитие в България за 2015 година

В денят, в който се навършват 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава Велико Търново ще бъде любезен домакин на най-авторитетното и престижно научно събитие в България през 2015-та година.
В продължение на три дни Велико Търново ще бъде обединяващ център, както  на най-авторитетните изследователи на българската историческа наука, така и на учени от 10 страни от цял свят, които проучват Търновската и българска средновековна история.
Научната конференция „Царевград Търнов, Второто българско царство и средновековният свят“ се организира и осъществява благодарение на традиционно успешните съвместни усилия на Община Велико Търново и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и ще се проведе под патронажа на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски. Духовният водач на Българската православна църква за пръв път дава благословията си на научен форум.
На пресконференция заместник-кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков и Декана на исторически факултет на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" проф. д.и.н. Иван Тютюнджиев представиха впечатляващата програма на авторитетният научен форум. И двамата акцентираха на факта, че това е първата авторитетна научна проява на тази тема през последните 30 години и най-престижният научен форум през тази година в България.
Представителите на двете водещи институции изказаха благодарности и признателност на бизнеса и на всички, които са подпомогнали организирането на този авторитетен научен форум в кратки срокове, но на изключително високо ниво.
Научните доклади и дискусиите, които ще бъдат представени по време на форума по медиавистика, посветен на 830 годишнината от въстанието на Петър и Асен и възстановяване на българската държава ще бъдат издадени в специален сборник.
Пълната програма за събитието може да видите в този документ.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.