04.11.2015 12:30

Велико Търново приема национална филателна изложба на най-добрите колекции от пощенски експонати

Велико Търново става домакин на национална филателна изложба, която включва най-добрите пощенски експонати в България. Тридесет колекции от марки, пощенски блокове и карти в шест класа ще бъдат подредени върху близо 100 табла в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Експозицията е посветена на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Организатори са Съюзът на българските филателисти и Община Велико Търново, а съорганизатори – Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Български пощи” ЕАД.
Официалното откриване е на 5 ноември в изложбени зали „Рафаел Михайлов /17:30ч/. Експозицията ще бъде изложена до 8 ноември, когато в музей „Възраждане и учредително събрание” официално ще бъде валидиран юбилеен пощенски блок „830 години от въстанието на болярите Петър и Асен”. Същото ще бъде сторено с още две филателни издания: пощенска карта „Национална филателна изложба” и серия от четири марки на тема „Цветя”.
Част от колекциите, които ще бъдат представени, са участвали в редица международни изложби и са удостоявани с престижни отличия. Сред тях са „Пощенските съобщения до Освобождението на България през 1878 г.” на Спас Панчев, „Марките Малък лъв” на Орлин Тодоров, „Българска царска поща” на Николай Пенев, Специалните пощенски услуги до 1946 г.” на Евелина Михайлова. Ще бъдат показани и фрагменти от личната колекция на бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски – почетен председател на Съюза на българските филателисти. Място в изложбата намира и първата пощенска марка в света, наречена „Черното пени”. Тя е оценена на много висока стойност и е осигурена за изложбата от анонимен участник. На таблата ще бъдат изложени също колекцията „Велико Търново – изгледи в старите пощенски карти” на Иван Панайотов, както и детски рисунки – проекти на пощенски марки, които са участвали в национален конкурс „Моят детски свят”.
Единадесет са сбирките от пощенски експонати от Великотърновски регион, които намират място в изложбата. Представени са също първите български марки от поредицата „Поздравителни”. Присъстват карти, отразяващи събития от родната история и глобални филателни теми, например 100-годишнината от създаването на лайнера „Титаник”, 150-годишнината от рождението на Клод Дебюси, международни спортни надпревари и пр.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.