05.11.2015 19:00

Велико Търново е национален център на филателията

Велико Търново е национален център на филателията. Над 100 табла с 30 колекции от пощенски експонати са показани в изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Oткриването на Националната филателна изложба премина при особено голям интерес. Тя ще остане в старопрестолния град до 8 ноември включително.
Началото бе поставено от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, бишвия министър-председател и почетен председател на Съюза на българските филателисти /СБФ/ Симеон Сакскобургготски, директора на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки и председателя на СБФ Спас Панчев. Заедно те валидираха специалната пощенска карта „Национална филателна изложба”, която ще бъде пусната в обращение. На 8 ноември в музей „Възраждане и Учредително събрание” официално ще бъде валидиран и юбилеен пощенски блок „830 години от въстанието на болярите Петър и Асен”. Същото ще бъде сторено със серия от четири марки на тема „Цветя”.
Един от акцентите в експозицията е поставен върху най-старата пощенска марка в света, наречена „Черното пени”. Тя е оценена на много висока стойност и е осигурена за изложбата от анонимен участник. Показани са и фрагменти от личната колекция на бившия министър-председател Симеон Сакскобургготски. Представени са също колекции, участвали в редица международни изложби и удостоявани с престижни отличия. На таблата са изложени също сбирката „Велико Търново – изгледи в старите пощенски карти” на Иван Панайотов, както и детски рисунки – проекти на пощенски марки, които са участвали в национален конкурс „Моят детски свят”.
Единадесет са колекциите от пощенски експонати от Великотърновски регион, които намират място в изложбата. Представени са също първите български марки от поредицата „Поздравителни”. Присъстват карти, отразяващи събития от родната история и глобални филателни теми, например 100-годишнината от създаването на лайнера „Титаник”, 150-годишнината от рождението на Клод Дебюси, международни спортни надпревари и пр.
Експозицията е посветена на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Организатори са Съюзът на българските филателисти и Община Велико Търново, а съорганизатори – Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Български пощи” ЕАД.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.