08.11.2015 17:00

Велико Търново отбеляза тържествено 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен

Велико Търново отбеляза тържествено 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен и възстановяването на българската държава. Стотици жители и гости на града уважиха организираните от Община Велико Търново мероприятия. Пред тях кметът Даниел Панов припомни за славното дело на Петър и Асен, благодарение на което е отхвърлено византийското робство и е поставено началото на Второто българско царство.
„Велико Търново отново е сърцето на България. От тук започват най-славният столичен период на хилядолетния град Търнов. Възстановена е Търновската архиепископия, което после довежда до основаването на Българската патриаршия. Династинята на Асеневци дава блясък и слава, които градът ни пази до днес. Неслучайно той бива наричан "Трети Рим" и "Втори Константинопол”, подчерта Даниел Панов по време на словото си в храма „Св. Димитър Солунски”.
Кметът на старопрестолния град изказа благодарности на хората, които се грижат за проучването, опазването и съхраняването на богатото културно-историческо наследство, на академичната общност за научно-изследователската работа. „Благодаря и на всички, които се гордеят с миналото ни и работят за нашето по-добро общо бъдеще”, каза от трибуната Панов.
Кулминацията на националните чествания по повод 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен започна с историческия спектакъл „Стражниците на Търнов”, в който участие взеха артирсти от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” и представители на клубовете „Традиция” от цяла България. Последва шествие до църквата „Св. Димитър Солунски” и възстановка на обявяването на въстанието. Благослов бе отслужен от великотърновския митрополит Григорий.
Тържествата продължиха в музей „Възраждане и учредително събрание”, където кметът Даниел Панов връчи десетки грамоти и плакети за опазване и съхраняване на културно-историческото наследство. Той също бе удостовен с този приз. С удостоверения и призове бяха отличени министър-председателят Бойко Борисов, който е патрон на честванията, министри, културни дейци, историци, археолози, писатели, архитекти, художници и общественици от Велико Търново и цяла България. Грамоти получиха и представителите на чешкия екип, който преди 30 години е работил по създаването на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
В края на церемонията официално бе валидиран новият пощенски блок „830 години от въстанието на братята боляри Петър и Асен”, с което бе поставен финал и на Националната филателна изложба. Даниел Панов получи благодарствено удостоверение и плакет от Съюза на филателистите в България за съвместната работа по организиране на експозицията.
Сред гостите на мероприятията бяха заместник-председателите на Народното събрание Димитър Главчев и Иван Иванов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, депутати, общински съветници, интелектуалци и общественици.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.