12.11.2015 13:30

Велико Търново ще е домакин на конгрес на Испанската федерация на журналистите и писателите

Велико Търново ще е домакин на престижния конгрес на Испанската федерация на журналистите и писателите за туризъм през 2016 г. Това стана ясно след среща на кмета на старопрестолния град Даниел Панов и известния журналист Енрике Санчо, който е и генерален директор на Испанската федерация на журналистите и писателите за туризъм. Бяха обсъдени две възможности за провеждането на конгреса – през май или септември. Мотивите на испанските специалисти са продиктувани от идеята естествената светлина да бъде максимално подходяща, за да бъдат представени красотите и забележителностите на Велико Търново по най-добрия начин. Преди провеждането на форума група от испански специалисти и журналисти ще посетят България, като в два от петте дни престой те ще бъдат в старата столица.
При срещата си с Даниел Панов Енрике Санчо посочи, че силната връзка между историята и културата на старопрестолния град ще окаже много голямо въздействие върху испанския турист. Според него промотирането на Велико Търново ще бъде изключително постижение за цяла България, чиято история все още не е особено популярна из Стария континент. Енрике Санчо подчерта, че България и старата й столица предлагат отлични възможности за религиозен, културен и кулинарен туризъм, като това ще бъде особено привлекателно за испанските и испаноговорящите туристи. Журналистът бе изненадан от честите си срещи на различни места във Велико Търново с хора, които говорят испански език – на Самоводската чаршия, в хотела и дори в Общината.
Кметът Даниел Панов запозна Енрике Санчо с новата процедура, свързана с концесията на Летище Горна Оряховица и наличието на кандидати. Като представител на една от големите нискобюджетни авиокомпании в Европа „WIZZAIR” Енрике Санчо и Даниел Панов говориха за възможностите след провеждането на процедурите авиопревозвачът да организира полети до Горна Оряховица. И двамата се обединиха около мнението, че това ще бъде изключително полезно за туристическата индустрия във старопрестолния град и региона.
Сред поставените теми бе и представянето на Велико Търново на втората по значимост Европейска туристическа борса „ФИТУР” в Мадрид. Енрике Санчо пое личен ангажимент да организира пресконференция за чуждестранни журналисти, на която да представи Велико Търново. Испанските гости обсъдиха с Даниел Панов и обновяването на стратегията за развитие на града. Те изразиха готовност да дадат ценни препоръки, използвайки дългогодишния опит на държавата като световна туристическа дестинация.
По време на срещата стана ясно, че побратименият на Велико Търново град Толедо става Столица на кулинарията в Испания от 1 януари 2016 г., като се очаква това да доведе до 25% ръст на туризма. Проучено е, че 14% от туристите, които решават да посетят дадена дестинация, поставят на първо място особеностите на местната кухня.
Енрике Санчо и съпругата му Кармен Санчо останаха впечатлени от архитектурата на Колю Фичето, Мултимедийния посетителски център и аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”. Даниел Панов подари на именития журналист сграфито-керамика – реплика на чиния от времето на Второто българско царство.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.