08.01.2016 13:30

Велико Търново чества Китайската Нова година с богата културна програма

Галаспектакълът със свободен вход е на 31 януари в ДКС „Васил Левски”

Велико Търново официално ще отбележи Китайската Нова година в края на месеца. Досега в България подобни чествания са провеждани само в София и Варна. Пъстра културна програма очаква жителите и гостите на старопрестолния град на 31 януари в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Организатори са Община Велико Търново и Посолството на Китай в България. Официалното отбелязване бе договорено още през март 2015 г. след разговори между кмета на Велико Търново Даниел Панов и дипломатически представители на азиатската държава в България.
Галаспектакълът „Весела Китайска Нова година” ще е с безплатен вход, а всеки, който желае, може да се докосне до хилядолетната източна култура и изкуство. Програмата е разнообразна и атрактивна, като включва 15 отделни изпълнения. Пред публиката ще се изяви група от 40 артисти, музиканти, певци и танцьори. Включени са ефектни акробатични номера, традиционни китайски танци, музикално-певчески изпълнения и игра с публиката. Подготвена е и специална изложба, посветена на изкуството, културата и фолклора на Китай.
Много изненади са подготвени от организаторите и артистите. Във Велико Търново ще бъде демонстрирано китайското декоративно изкуство, което е на повече от 2300 години. Представянето на похватите ще бъде направено от Краля на скакалците Уан Лиан. Той изработва творбите си, като използва брашно от късо-зърнест ориз и пшеница. Изкуството с яйчени черупки е друго от традиционните за Китай, които ще бъдат демонстрирани в старопрестолния град. В ДКС „Васил Левски ще се изяви творец-майсторът Пу Дъ-Рон, който е известен в целия свят. Две дами ще представят тайните на изрязване на силуети от хартия. Дзян Йен-Хуа е носител на приза “необикновено умелата дама на Китай”, а Джоу Шу-Ин е представител от национален ранг на нематериалното културно наследство. И това изкуство е едно от най-древните в Китай. С ножица и лист хартия се пресъздават различните форми на житейските преживявания: радост, нещастие, покруса и гняв.
Община Велико Търново кани всички на 31 януари в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, за да станат част от отбелязването на Китайската Нова година. Входът за атрактивния галаспектакъл с разнообразни изпълнения и изложба е свободен.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.