10.01.2016 12:30

Легендарен великотърновски футболист навърши 80 години, юбилеят на ветерана бе почетен от кмета Даниел Панов

Легендарният великотърновски футболист Петър Хараламбиев навърши 80 години. Юбилеят на ветерана, който е дългогодишен футболист и треньор на Етър, бе почетен и от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. По случай празника си Петър Хараламбиев получи Старопрестолна грамота, златна значка с герба на Велико Търново и часовник. Даровете и пожеланията за здраве и дълголетие от името на кмета Даниел Панов бяха предадени на Петър Хараламбиев от главния експерт по спорт в Общината Георги Давидов.
Старопрестолната грамота, която легендарният футболист получи, е за неговия значим принос за възстановяването на футболен клуб Етър, развитието и утвърждаването му в професионалния футбол. Специален подарък рожденикът получи и от председателя на Клуба на ветераните Георги Трендафилов.
Петър Хараламбиев бе приятно изненадан от визитата в дома си. Развълнуван от показаното уважение и направените жестове, той благодари на кмета Даниел Панов, на спортния експерт Георги Давидов, на Георги Трендафилов и на всички, направили приятната изненада. Семейството на дългогодишния футболист му подари торта, на която бе изписано „Петър – Етър”.
Рожденикът е роден през 1936 г. в Плачковци. За първи път играе в Динамо (Габрово), където отбелязва 13 гола и става голмайстор на отбора. По време на службата си в армията Петър Хараламбиев е част от военния състав на Велико Търново. През 1957 г. футболистът и негови съмишленици правят сборен тим и през април същата година възстановяват името Етър. Следва паметен мач, по време на който Виолетовите елиминират ЦДНА.
През лятото на 1960 г. Хараламбиев вече е в отбора на Левски, където си партнира с легенди като Гунди и Патрата. Две години е част от тима на Септември, с който става голмайстор на Северната "Б" група. След това се завръща в отбора на сърцето му Етър, в който играе до 1969 г. Дълги години е бил и треньор на Виолетовите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.