12.01.2016 15:00

Започна изготвянето на наредба за общинските пътища, проектират нова организация на движението на две места във Велико Търново

Започна изготвянето на наредба за общинските пътища, а примерен проект на подзаконовия нормативен акт бе приет от общинската комисия за организация на движението, транспорт и паркиране. Заседанието бе свикано със заповед на кмета на Велико Търново Даниел Панов и бе ръководено от заместник-кмета проф. Георги Камарашев. В рамките на месец всеки от експертите ще предложи на проф. Камарашев своите идеи за изменения и допълнения. Текстовете ще бъдат разгледани по време на следващото заседание на комисията, което ще се проведе на 16 февруари.
Взети бяха решения и по няколко конкретни казуса, поставени от жители на старопрестолния град. Специализирана комисия от представилите на Общината, сектор „Пътна полиция” и РД „Автомобилна администрация” ще изготви експертно становище за въвеждането на нова организация на движението по ул. „Димитър Буйнозов”. Идеята предвижда трафикът към квартал „Картала” да се движи по южната част на отсечката, която минава под базата на сектор „Пътна полиция”. Според предложението излизането на автомобилите от жилищната зона ще става по северната част на улицата, която бе проектирана и асфалтирана през втората половина на миналата година. Ще бъде разгледана и възможността за промяна на маршрутите на автобусните линии, с цел да се обхванат жилищни райони, в които няма градски транспорт. Идеята е към квартал „Картала” да се използва настоящото трасе по ул. „П. Яворов”, а от комплекса да се излиза по северната част на ул. „Димитър Буйнозов”. На място ще се преценява целесъобразността на предложението и нуждата от обособяването на нови автобусни спирки.
Становище трябва да бъде дадено и по повод искане на нова организация на движението около Целодневна детска градина „Соня”, чрез която да се облекчи движението и паркирането в района. Ще се преценява и удачно ли е да се обособят паркинг-места по ул. „Арх. Г. Козарев”, в района на IV корпус на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.
На този етап няма възможност за преместване на автобусното обръщало в квартал „Света гора”, което се намира под Студентските общежития. След становище на експерти от „Пътна полиция”, РД „Автомобилна администрация” и Община Велико Търново бе взето решение да се поставят допълнителни пътни знаци, които да указват за наличието на автобусно обръщало. Предложените от жители на кв. „Света гора” варианти за преместване на крайната спирка на линиите от градския транспорт не са целесъобразни. Те биха затруднили трафика в района на затворническото общежитие и частен хотелски комплекс. Това бе подкрепено и очаквания засилен трафик от тежкотоварни автомобили при строежа на нов хотел в района на съществуващия мотел „Света гора”. Улица „Йоновка” също ще остане двупосочна. Всеки ден полицейски екипи следят за безопасността на пресичащите ученици и родители в района на ОУ „Бачо Киро”. Ще бъде засилен контролът спрямо нарушенията при паркирането.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.