15.01.2016 16:53

Община Велико Търново осигури допълнителна техника заради вероятността от обилни снеговалежи

Община Велико Търново е подготвена да посрещне обилните снеговалежи, които се очакват в края на настоящата и началото на следващата седмица. След проведени разговори между кмета Даниел Панов, заместник-кмета проф. Георги Камарашев, представители на фирми по снегопочистването и на Националния военен университет бе осигурена допълнителна техника, включително и високопроходими военни машини – танкови влекачи. При нужда техниката ще бъде използвана за снегопочистването на пътища, улици, тротоари и обществени пространства както във Велико Търново, така и в населените места от общината. Общо в дейността могат да се включат над 50 машини.
Фирма „Нелсен-Чистота”, с която Община Велико Търново има сключен договор за зимна поддръжка, разполага с 10 снегорина, 7 разпръсквачки на пясък и инертни материали, 2 фадроми, 3 самосвала и един автогрейдер. Налични са и две малогабаритни машини, които са с висока проходимост и ще се ползват по тесните улици на Велико Търново. Общинското дружество „Зелени системи” ще чисти тротоарите, парковете и обществените пространства с два роторни снегорина, един бобкат и райдер, пригоден за зимни условия. За проходимостта на улиците в населените места отговорността е на кметовете и кметските наместници, които имат сключени договори с фирми.
Националният военен университет осигурява два триосни камиона Зил-131 с гребла, три верижни танкови влекача, които също могат да осъществяват функцията на снегорини и влекач „Татра”. Всички машини са с висока проходимост и могат да достигат до труднодостъпни местности.
Няколко фирми партньори на Община Велико Търново също ще се включат в снегопочистването при нужда със своя техника. ЕТ „Надежда – Надежда Христова” осигурява трактор и три багера с гребла, една фадрома и един бобкат с въртящо гребло. Компанията „Политрейд Кънстръкшън” ЕООД може да помогне с два комбинирани багера и бобкат. „Скорпион Инвестстрой” ЕООД осигурява един трактор с гребло, а „Водстрой ВТ” – булдозер, четири комбинирани багера, от които един се ползва като снегорин, както и бобкат за тротоари. Със същата машина се включва и фирма „Пътстрой 2001” ООД.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.